Три милиона евра за Војвођанску рвачку академију

КАЊИЖА: Донацијом Владе Мађарске у Кањижи почиње изградња Војвођанске рвачке академије у вредности три милиона евра.
М. Митровић/Андреа Фехер, Роберт Фејстамер и Золтан Балинт
Фото: М. Митровић/Андреа Фехер, Роберт Фејстамер и Золтан Балинт

Уговор за извођење радова на здању будуће институције значајне за развој рвачког спорта у Војводини и Србији јуче су у Градској кући Кањиже потписали управитељ Фондације Војвођанска рвачка академија Золтан Балинт и представница одабраног извођача грађевинског предузећа „Јумол“ из Суботице Андреа Фехер, у присуству председника кањишке општине Роберта Фејстамера.

Општина Кањижа за овај подухват даје логистичку подршку, а обезбедиће и неопходну инфраструктуру за изградњу и несметано функционисање, изјавио је Фејстамер. Нови објекат са пратећим садржајима биће изграђен недалеко од „Бање Кањижа“, на плацу иза садашње локације ЈКП „Комуналац“.

- Ово је велики искорак на пољу развоја спорта на територији кањишке општине која има 13 насеља и 38 различитих спортских клубова. Рвачки клуб „Потисје“ увек се истицао по резултатима и окупљању младих, али су скоро једини који немају своју салу за тренинге и свој дом, међутим није то био разлог за изградњу објекта Војвођанске рвачке академије, него запажени резултати за више од пола века постојања клуба. Радујем се да ће Војвођанска рвачка академија бити изграђена баш у Кањижи. Нама као општини је значајна и чињеница да ће се полазници Војвођанске рвачке академије школовати у нашој средини - рекао је Фејстамер.

Фото: М. Митровић/Инспирација пронађена у традиционалној војвођанској архитектури

Најављено је да ће изградња објекта почети 10. јула и уговорени рок за завршетак је 10. август идуће године, како би ова институција могла да отпочне са функционисањем од почетка школске 2021/22. године

Пројектант здања Војвођанске рвачке академије архитекта Золтан Валкаи из Кањиже, појаснио је да је присталица регионалног архитектонског израза и да је инспирацију, форме и симболе црпео из аутохтоне војвођанске архитектуре. Објекат са једним спратом и поткровљем је укупне корисне површине од скоро 3.000 квадратних метара и састоји се од итерната за смештај 49 особа, који је налик на традиционалу војвођанску кућу са унутрашњим и спољашњим тремом, а забат ће красити геометријска слика стварања и састава света.

- Други део, намењен тренинзима спротиста изгледа као један велики шатор, са појачаним нагласком на борилачки део који ће користити рвачи за тренинге и надметања, јер мислим да добар рвач треба да буде масиван, да из једне тачке тешко може бити избачен. Филозофија простора у низији је у ствари центрирана, где постоји једна тачка где стојимо, а око нас свет. Зато сам и обликовао централни део сале за тренинге са кровом који подсећа на шатор. Поред тога користио сам и неке елементе који су директно за Кањижу, који се налазе на застави кањишке општине и друге елементе који не значе пуно, али ипак дају духовни карактер објекту и поред тога што је у питању објекат намењен спортистима - објашњава архитекта Валкаи.

Сала за тренинге са рвачким борилиштима биће површине 800 квадратних метара, са галеријом за 350 гледалаца, а уз интернат објекат ће имати теретану и све неопходне пратеће садржаје. 

Управитељ Фондације „Војвођанска рвачка” академија Золтан Балинт из Кањиже, иначе и председник Скупштине Рвачког савеза Србије, уверен је да ће изградња трајати краће него што је трајао читав процес док се стигло до одабира извођача радова и потписивања уговора за изградњу.

- Академија ће пуно значити првенствено за унапређење рвања у Војводини, а такође и на територији целе Србије, јер желимо овде најталентованију децу свих наших клубова узраста од 15 до 20 година - каже Балинт. -  Располагаће се са смештајним простором за 49 одоба, предвиђено је да ангажујемо до 30 рвача и неколицину тренера, а преостали део би користили за сталне припреме разних репрезентативних селекција и клубова који би долазили код нас да се усавршавају. По пројекту, боравак у академији биће бесплатан, а трошкове ће сносити рвачки савези Мађарске, Србије и Војводине, јер је наш стручни програм ушао у стратегију и развоја рвања у Војводини и Србији.

Први услов за долазак у академију биће да су млади расположени, јер ће овде бити већи обим и интензивнији рад, захтеваће њихово веће залагање него што се то тражи у клубовима. Деца ће се пратити већ од узраста од 11 година и према сагледавању стручњака препорука ће бити и њихова успешност.

- Полазници академије ће одавде похађати школе и сваки ће остати члан свог матичног клуба, јер ми желимо да се рвачки таленти појединачно усавршавају и подижу ниво припремљености и знања, да би били врсни представници нашег рвања на великим светским такмичењима, закључио је Золтан Балинт.       

Текст и фото: М. Митровић

Пројекат „Фокус на Кањижу” реализује „Дунав Продукција” а суфинансира Општина Кањижа. Ставови у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5799
Најновије вести