У Панчеву нема ветра да одува честице смога

ПАНЧЕВО: Ваздух није ништа загађенији у односу на претходне године у овом периоду, али је проблем што нема ветра, па се материје не разблажавају, каже за „Дневник” члан Градског већа за заштиту животне средине Града Панчева Катарина Бањаи.
pancevo, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/Вања Фифа

Како додаје, суспендоване честице због индивидуалних ложишта, саобраћаја и индустрије доприносе да квалитет ваздуха у том граду буде треће категорије, али исто важи и за друга већа места у Србији.

Последњих дана загађен ваздух проблем је у целом региону, нарочито у градовима с великим индустријским зонама, али Панчево је претходних година подоста улагао управо у решавање тих проблема субвенционисањем гасних прикључака локалном становништву, за шта је годишње издвојено 5,5 милиона динара.

Републички хидрометеоролошки завод већ данима упозорава да је укључен жути метео-аларм, због магле која се задржава, док у комбинацији са загађеним ваздухом који у себи садржи честице ПМ-2,5 и ПМ-10 које се задржавају у нижим слојевима, доприноси негативном развоју можданих функција, нарочито код деце, као и на појаву низа хроничних болести.

- Одржава се тренд да особама са повишеним крвним притиском ове временске прилике не пријају и теже их подносе и регулишу - рекао је начелник Службе хитне медицинске помоћи Града Панчева др Зоран Манасијевић, преносе медији. - Асматичарима никако не прија ниска облачност, односно магла. Повезујем то са неуобичајеним временским приликама, с обзиром на то да имамо зиму коју нисмо ни осетили.

Квалитет ваздуха у Панчеву се мери на седам локација и станице су постављене тако да хватају јужну индустријску зону, а контролни мониторинг грађани прате на сајту њњњ.панцево.рс, где су приказани циклуси сваких 15 минута

Ваздух на ширем подручју Панчева мери се на седам локација и станице су постављене тако да хватају јужну индустријску зону, будући да је то доминантан правац ветра, а контролни мониторинг грађани имају прилику да прате на сајту Града (њњњ.панцево.рс), где су приказани циклуси сваких 15 минута. Осим ваздуха, станице мере и подземне и површинске воде, буку, полен и земљиште, док се подаци сажимају и од њих се прави извештај о стању животне средине који се сваке године усваја на Скупштини града.

Због алармантне ситуације, Заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо је поступак контроле против Министарства животне средине и дао рок од 15 дана да одговори и обавести јавност зашто се ништа није предузело по том питању још од 2018. године. Такође, тражио је објашњење и да ли је ресорно министарство урадило анализу основних, доминантних узрочника високог степена загађења појединачно по градовима, као и да ли је предложило предузимање хитних краткорочних, али и дугорочних мера у циљу њиховог сузбијања.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести