УСАИД и Сомбор заједно против корупције

СОМБОР: Градоначелници Сомбора, Шапца и Врања и председници општина Врњачка Бања, Сјеница, Рашка и Димитровград и директор мисије Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у Србији, Мајк де ла Роса, потписали су споразум о сарадњи у области смањења корупције кроз јачање транспарентности, одговорности и учешћа грађана у доношењу одлука.
1
Фото: Са потписивања споразума о сарадњи са УСАИД-ом

Потписивање споразума је обављено у присуству Бранка Ружића, Министра државне управе и локалне самоуправе, а догађају су присуствовали и представници Државне ревизорске институције и Агенције за борбу против корупције.

- Корупција је препозната као један од проблема који изазива највећу забринутост код грађана Србије, а њено смањење је међу главним критеријумима за приступање Србије Европској унији- нагласио је Мајк де ла Роса, директор УСАИД-а у Србији.- Као јавне институције које су најближе грађанима, локалне самоуправе имају кључну улогу у постизању овог циља. УСАИД се нада да ће ове локалне  самоуправе постати инкубатор за развој и ширење нових приступа у изградњи транспарентније и одговорније власти.

Сомборска градоначелница Душанка Голубовић се у име градоначелника и председника општина потписника споразума захвалила пре свега на подршци коју је и до сада УСАИД пружао локалним самоуправама у Србији и омогућавао развој како на пољу добре управе, локалног економског развоја, као и на пољу развоја административних процедура и многим другим развојним перспективама локалних самоуправа.

- Када је у питању град Сомбор и до сада смо имали одличну сарадњу, захваљујући УСАИД-у направили смо један од најбољих услужних центара у Србији, али исто тако и едукативни ИТ сектор уз вашу подршку- подсетила је градоначелница и указала на важност локалних самоуправа како у борби против корупције тако и у транспарентности.- Свака од локалних самоуправа је самостално радила на питањима како транспарентности тако и квалитетног трошења буyетских средстава, одговорне власти, укључивања и партиципације грађана, како у процесе доношењу одлука тако и у процесе трошења буyетских средстава сваке од наших локалних заједница. У том смислу свакако да делимо нека до сада битна искуства,  о томе шта су до сада биле препреке и изазови да до сада успемо квалитетније и боље да их укључимо у те процесе и будемо боља и одговорнија власт, и то управо јесте и сврха што желимо кроз овај споразум да спроведемо, дакле да процесе које смо започели или почињемо још више унапредимо.


Четири године дуг пројекат

УСАИД ће пружити подршку локалним самоуправама, независним надзорним органима и новоформираним посебним одељењима тужилаштва и судова за борбу против корупције. Пројекат за одговорну власт (ГАИ), трајаће четири године, а вредан је 8,5 милиона долара.


Душанка Голубовић је указала да је град којем је на челу већ усвојио Антикорупцијски план, те да се већ дужи период за сваку одлуку која је од значаја за живот грађана организују јавне расправе, али и да град већ трећу годину спроводи пројекат партиципативног буyетирања.

- Оно што смо у Сомбору закључили је да је потребно више радити и на заинтересованости грађана да се укључе у сам процес али и на знању о надлежностима, могућностима и свему осталом што је потребно за квалитетно кандидовање неког предлога и за доношење коначне одлуке. Едукација грађана, али и едукација управе, подразумева све оно што чини једну одговорну власт а то је заправо реч о једном партиципативном, демократском процесу, у коме свако даје допринос својим учешћем да би смо сви заједно донели једну одлуку за квалитетнији и бољи живот наших грађана -нагласила је Голубовић у свом обраћању колегама и осталим партнерима у овом пројекту.

М. Миљеновић

Пројекат „Јавни интерес у Сомбору“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести