Успешна прекогранична сарадња Кањиже и Сегедина у култури

КАЊИЖА: Очување природних и културних вредности у региону Кањиже и Сегедина, пројекат је у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, који су спровели општина Кањижа у сарадњи са Фондацијом за друштвена истраживања „Агора“ из Сегедина.
d
Фото: Dnevnik.rs

Буџет пројекта износио је 197.600 евра, од чега је 167.960 евра суфинансирано средствима ЕУ, а део буџета за општину Кањижа износио је 83.714 евра.

Урађено у релаизацији овог пројекта, спроведеног од 1.јануара 2021. до краја априла ове године,  представљено је на завршној конференцији у кањишкој Образовно културној установи „Кнеса“. Председник кањишке општине Роберт Фејстамер нагласио је да је у односу на остале пројекте који су се тицали инфраструктурних улагања или у области социјалне заштите, овај пројекат скраћеног назива CULTCAP је у области културне сарадње, при чему је 80 посто средстава утрошено на згради ОКУ „Кнеса“.

- Улагано је у обнову пода у згради и набавку нове аудио-техничке опреме. За радове у згради утрошено је више од два милиона динара, а у модерну опрему утрошено је више од четири милиона динара. Јако је ретко да имамо могућност да локална самоуправа институцију чији је оснивач скоро скроз обновимо. Поред средстава из пројекта ИПА програма прекограничне сарадње имали смо и додатне донације од стране Министарства културе Републике Србије. Запослени у овој институцији јако су били активни у реализацији више пројеката и ако заједно сагледамо што је улагано, мислим да 2021. и први месеци ове године је био јако вредан период за „Кнесу“ - констатовао је Фејстамер.

Поред улагања драгоцена је и културна сарадња, јер иако са две стране српско-мађарске границе Кањижа и Сегедин су близу. Фејстамрр истиче да у пограничном региону остварују добра сарадња са насељима и градовима у Мађарској.

- Физички раздаљине нису велике, међутим, имамо границу између две државе где понекад пут од 30 минута траје три или четири сата, што мало отежава и културну сарадњу. Са друге стране јако ме радује да можемо добити искуства и нове идеје од наших партнера из Мађарске, јер ипак Сегедин је велики град са значајним културним дешавањима и много тога можемо да научимо, шта и како да радимо - додао је Фејстамер.

Директор ОКУ „Кнеса“ Карољ Шарњаи није скривао задовољство што је установа захваљујући пројекту прекограничне сарадње успела да добијуе нову техничку опрему за филмску и сценску делатност, а поред тога обновљене подрумске просторије, да би га могли користити за дешавања у култури.

- Добили смо нова озвучења, микрофоне, плесни тепих и пуно друге опреме која је модерн, па верујем да ће допринети квалитетнијом релаизацијом културних програма - каже Шарњаи.

Пројекат CULTCAP - Очување природних и културних вредности у региону Кањиже и Сегедина, уствари је наставак претходне пројекте, при чему је у новом пројекту по угледу на претходне, осим на природна стављен велики нагласак на најсавременије и најсвестраније приказивање културне баштине пограничног региона, а за циљ има и преношење ових вредности у туризам и образовање. Како је истакнуто, циљ је спровођење нових културних и мултимедијалних манифестација и креирање мултимедијалних производа, при чему се програми граде на основама заједничких историјских, културних и привредних вредности региона.

Централна тема пројекта су река Тиса и природна и културна баштина пограничног региона Кањиже и Сегедина. Једна од учесника у пројекту редитељ Золтан Бичкеи из Кањиже, наглашава да је фокус стављен на развој регионалног филмског стваралаштва и увођење савремених технологија у продфукцију.

- Рађена су три кратка филма са групом студената, при чему су они снимали по сопственим осећањима и идејама. Једну групу која је снимала документарни филм о скупљачима дрва на реци Тиси је предводио Атила Иван, другу групу је предводио Тамаш Олах за снимање кратког игрнаог филма „Прича из града тишине“, а ја сам се са једном групом бавио експерименталним филмом „Ситне вибрације пејзажа у природи“. Снимљено смо обликовали и на завршетку је прилика да се виде ова остварења.  Нама је било важно, како учесници са стране, овог пута студенти из Сегедина, гледају на нашу околину, нашу природу и наш град. Оно што је њихово око камером забележило ми смо скупљали и састављали у једну целину - појаснио је Золтан Бичкеи.

Текст и фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести