Др Ана Жикић: Не опирите се плими пролећне енергије

Стиже нам пролеће, за многе најлепше годишње доба. У ноздрвама већ осећамо слатке мирисе процветалог воћа и сведоци смо буђења природе. У овом периоду обично и сами бивамо испуњени новим идејама,

 одлукама, плановима, јер свако пролеће је и нови почетак. Не опирите се овој плими енергије и допустите да вас понесе енергија дрвета, која означава елемент пролећа према традиционалној кинеској медицини. Орган коме припада елемент дрвета је јетра према схватању ове медицинске праксе коју спроводи др Ани Жикић.

- Можда се питате зашто дрво, па зато што оно означава покрет и раст. У шали се каже да „ветар спава у јетри“ зато што ветар покреће дрво. Искористите полетност и лакоћу ветра и раздрагано започните нови циклус. Још у најстаријој књизи кинеске медицине, „Канон о унутрашњем” Жутог Цара, речено је да пет јин органа производе различите врсте есенцијалног чија (животне енергије), које утичу на формирање основних емоција: радости, туге, беса, забринутости, узнемирености (анксиозности) и страха. Велика заступљеност одређене емоције утиче на одређени орган, тако да је срце повезано са радошћу, јетра са бесом, слезина са забринутошћу, плућа са тугом, а бубрези са страхом.

Да ли то значи да би требало да се чувамо од својих емоција?

- Не треба се бранити од својих емоција, у реду је проживети их, доживети их. Оне су наша реакција на спољашње стимулансе, кроз њих боље разумемо себе, и на крају, то је и оно што нас чини људима. Сви имамо тренутке превелике туге, смеха, или нам дође да из свег гласа повичемо на неког. Проблем настаје када је нека од ових емоција присутна дужи временски период, или није контролисана, или је потиснута. Због тога се емоције и сматрају главним унутрашњим узроком обољења. Осим тога узрок лошег расположења током првих пролећних дана може бити то да бубрези нису довољно ојачани током зиме, па тако јетра није имала добру базу за почетак свог циклуса.

Који су основни симптоми дисбаланса у раду јетре и који су органи повезани?

- Ако дрво није добро уземљено и корен није јак, може се појавити пуно симптома нарочито у горњем делу тела: главобоље, зујање у ушима, тикови… Пролеће нас позива да видимо јасније, лепше, ведрије, а очи су орган који је према кинеској традиционалној медицини повезан са јетром, па се могу јавити симптоми попут замагљеног вида и сувоће. Обратите пажњу и на нокте: ако су ломљиви, тамни, суви, испуцали, нокти могу упућивати на дисбаланс јетре.

Орган који је веома важан у пролеће је по вашим речима јетра. Колико стрес утиче на њу?

- Јетра је јако битна за наш емотиван живот. Она је повезана са емотивним стањем беса, љутње, потиснутим емоцијама и честим променама расположења. Ово би значило да ако примарно постоји дисбаланс јетре, током пролећа можемо бити осетљивији или импулсивније реаговати на неке ситуације које нас иначе не би погађале. Бес и осећај љутње, као и вика, доводе до усмеравања јетриног чија ка горе, тако да се врло брзо могу појавити главобоља на теменом делу главе (овај део главе је повезан са јетром), вртоглавице, повишен крвни притисак, црвенило и пецкање у очима (очи су прозори јетре). Сматра се да стрес највише утиче на јетру. Наиме, овај орган је блиско повезан са крвљу. Крв је један облик течне виталне супстанце, а позната је повезаност између течности (воде) и емоција. Да подсетим да је енергија јетре стално у покрету и да на њу неповољно утичу потиснуте емоције. Зато будите искрени прво према себи, шта осећате, да ли имате потребу да са неким то поделите или да кажете шта желите. И реците.

На шта би још требало да обратимо пажњу?

- Ако тело упоредимо са микрокосмосом који нас окужује, у нама теку реке, рекли су стари Кинези мислећи на кретање крви у крвним судовима и чија по меридијанима. Обратите пажњу на зглобове. Јако је битна покретљивост зглобова целога тела. Они су попут раскрсница на нашем телу, и ту не би требало да долази до застоја енергије. То су уједно места где наша животна енергија комуницира са енергијом окружења. Преко тетива, мишићи се припајају за наше кости. По основама кинеске традиционалне медицине јетра исхрањује тетиве нашег тела. Понекад на тренутак застаните и ослушните своје тело. Да ли осећате да су мишићи пренапрегнути, да ли су вам рамена згрчена или опуштена? Приметите када имате нагле промене расположења како се позиција вашег тела мења. Дубоко удахните и још дубље издахните.

Какву храну препоручујете у пролеће?

- Ово је сезона када би требало јести лакшу храну. Обично је апетит мањи, и не треба претеривати са храном. Зелено је боја пролећа, па се препоручују: спанаћ, броколи, ротква, млади лук, а од зачина оригано, црни бибер, мирођија, ловоров лист… Кисело је укус јетре. Кисело јача функцију тетива, побољшава функцију мокраћне бешике... Мања количина киселог је неопходна за добру функцију јетре, тако да се препоручују лимун, грејпфурт, чај од шипка, глога. Но, савет је да се не претерује са овим укусом јер у великим количинама погоршава функцију јетре.

Да ли постоје и неки препоручени напици за ово доба године?

- Чај од нане са кашиком меда и лимуном су идеални за почетак пролећних дана (најбоље је лист свеже нане, ако сами гајите ову биљку). Ова комбинација потпомаже и подржава кретање чија ка горе, а сладак укус меда благо греје тело, а већ сам напоменула да је кисео укус, у умереним количинама, неопходан за правилан рад јетре.

Да ли имате још неке препоруке?

- Зими смо дуже спавали и касније устајали и у пролеће је важан добар сан, али сада пратимо ритам природе па би требало и раније да се будимо. Редовна физичка активност се свакако препоручује. Важно је истаћи да не би требало да се претерује у преобилним оброцима, нарочито у вечерњим сатима јер се могу јавити надутост стомака, отежано варење, гасови, нервоза.

Марина Јабланов Стојановић

Дисбаланс јетре и болне менструације

По речима др Ане Жикић дисбаланс јетре може бити узрок болних менструација удружених с грчевима абдоминалних мишића, мучнином, повраћањем, главобољама, појавом угрушака у менструалној крви. Препорука је да недељу дана пре почетка менструалног циклуса, лаганим покретима тапкате по јетри (испод десног ребарног лука, правац је од споља укосо ка унутра). Покрет поновити до петнаестак пута, и на крају лагано прећи преко подручја јетре и зучне кесе ка препонама.
Такође седам дана пре у исхрану уврстити празилук, ђумбир, ловоров лист, црни бибер, цимет, малине. Целер и спанаћ се нарочито препоручују, док би уочи и током менструалног циклуса требало избегавати кафу, алкохол, превише чоколаде, киселих намирница, млеко и млечне производе.

 

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести