Литургијом обележено 100 година завршетка Великог рата

БЕОГРАД: Свечаном литургијом у католичкој цркви Успења блажене девице Марије, у Београду, данас је обележено 100 година од завршетка Првог светског рата, у присуству изасланика председника Србије, министра спољних послова Ивице Дачића, страних амбасадора и представника више цркава и верских заједница.  
d
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Литургија, коју је предводио бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенброн, одржана је у оквиру тродневне Међународне конференције "Идентитет Европе Мир, помирење и праведност у Европи", у организацији Београдске надбискупије, која је почела у петак .
Кардинал надбискуп Бечки Кристоф Шенброн рекао је на конференцији за новинаре после литургије да је та свечаност врло важна јер има симбиолично значења, али и показује како једни другима пружамо руку помирења. 

"Морамо гледати напред", поручио је он и истакао да је Католичка црква увек врло снажно подржавала пут помирења и интеграције у Европи која има толико различитих народа, култура и религија.
Навео је да је после Другог светског рата било великих залагања да би се нашао заједнички пут народа у Европи, континенту за који каже да је континент помирења.

Истакао је да је у Европи неопходно написати заједничку реч о заједничкој историји, те да у научном пројекту који је покренут заједно раде историчари из Србије, Хрватске, БиХ и Аустрије. 
Он каже да је врло радо Аустријанац, али да је врло радо и Европљан. 
"То не мора бити једно против другог", поручио је кардинал Шенброн и истакао неопходност успостављања заједничке платформе вредности на чему се ради деценијама са пуно тешкоћа. 


Дачић: Посета папе Србији била би корисна

Посета папе Србији била би корисна, сматра министар спољних послова Ивица Дачић.  
 "Ви мој став знате. Износио сам га више пута. Сматрам да би то било корисно за Србију и за српски народ у целини", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара после свечане литургије у Цркви Успења блажене девице Марије.  

Дачић је, међутим, навео, да веома често односе са Ватиканом гледамо кроз пробелеме који су постојали у вези са црквом у Хрватској и Други светски рат.
"Ово је питање универзалног карактера. Односи са Светом столицом далеко превазилазе то питање. Било би добро да постоје контакти и састанци представника СПЦ са Светом столицом. Што се тиче интереса српског народа и Србије мислим да би све то било корисно", каже Дачић, који је данас присуствовао свечаној литургији поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата . 

Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенброн, који је служио свечану литургију,  одговарајаћи на питање да ли је његов долазак на литургију допринос настојању да папа посети Србију, рекао да "нема никакав налог од стране папе по овом питању". 
"Али, имам налог који ми налаже моје срце као Аустријанца, јер имамо заједничку историју на овим подручјима и врло ми је стало до помирења", рекао је Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенброн, који је својевремено учествовао у избору папе Фрање. 
Дачић је захвалио кардиналу што је поклонио једну цркву у Бечу за СПЦ, граду у коме живи велики број Срба.  
"То је веома важан гест", поручио је Дачић. 


"Верујем да је нама хишћанска вера битна. Заједно се можемо суочити са потешкоћама и тако заједнички их певазићи", рекао је он и навео да је за њега хишћанска вера пуно јача веза него његова национална припадност.
Као Аустријанац, забринут је због националнизма, али не и због патриотизма. 
"Верујем да свако од нас треба отаџбину и један матерњи језик. Ми у Европи имамо јако пуно различитости, али и јако пуно заједничког. На томе се треба радити", навео је  бечки надбискуп. 

Ивица Дачић је на конференцији за новинаре рекао да је за њега велика част што је на позив београдског надбискупа Станислава Хочевара заједнички обележена 100 година од завршетка Првог светског рата.
  "Поносан сам што смо данас гестом пружања руке одали почаст свим жртвама у Великом рату и подсетили се да нам је један заједнички пут, пут разумевања и праштања. Дубоко сам уверен да ћемо и у будуће, заједничким напорима, настојати да очувамо мир и стабилност као што смо успели тадашње несугласице током времена које је иза нас успешно превазиђемо", поручио је Дачић. 

Нагласио је да је Ватикан и до сада у погледу забринутости за судбину хришћанског духовног и културног наслеђа на Косову и Метохији испољавао примерену одговорност и подршку Српској православној цркви. 
Дачић је навео да је Први светски рат био катаклизма европских, а потом и светских размера. 
Каже да је због масовне погибије људи и разарања невиђених до тог времена, неизмерно важно континуирано и изнова неговати културу сећања на Велики рат.  

"Он у колективном памћењу Срба представља доба страдања, победе, ослобођења и уједињења свих јужних Словена. Та слобода је, међутим, плаћена огромним људским жртвама. Мало је породица у данашњој Србији које некога нису изгубиле у Првом светском рату", рекао је Дачић. 
Процењује се, каже Дачић, да је Србија током Првог светског рата изгубила готово трећину укупног становништва. 
"Потписивање примирја 11. новембра 1918. године свет је дочекао сиромашнији за више од 15 милиона мртвих војника и цивила. Овом свечаном литургијом данас одајемо им почаст и славимо мир и помирење међу народима за које су они дали своје животе", поручио је Дачић.

 

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести