Лончар: Медицинско особље неће бити отпуштано

Све болнице и здравствене установе у Србији биће сређене, након што је влада данас донела одлуку да обезбеди новчана средства за то, изјавио је данас министар здравља Златибор Лончар.

"Јутрос је влада донела одлуку да одвоји средства у најбржем могућем року да се све болнице, здравствене установе у Србији и домови здравља, за које ћемо такође наћи решење, окрече, односно да се среде", рекао је Лончар новинарима након обиласка прве хируршке клинике Клиничког центра Србије.

Упитан колико ће бити средстава издвојено, он је рекао да се подаци скупљају са терена, али да по прорачуну који сад има, нешто мање од милијарду динара биће издвојено да се изведу радови.Лончар је рекао да се не ради само о кречењу, већ и о уређивању санитарних чворова.Наводећи да је, по његовом мишљењу, то изузетно битна ствар за целу Србију, он је појаснио да је одлучено да се најхитније уради, али и поштује процедура и да се обезбеди несметани рад за кречење и замене које су неопходне у санитарним чворовима.

"То је оно што Србија жели. Више од 20 година није улагано и обнављано, али после 20, 30 година коначно је донета одлука и препознао се проблем који ће бити решен", рекао је Лончар додајући да је то веома битно за све грађане Србије.Он је навео да ће се кренути прво од свих болница, а да ће се наћи решење и за све домове здравља, објашњавајући да ће средства издвојити влада, а да су домови здравља на локалном нивоу и да су поједини чак и у блокади.

Према његовим речима, зато ће се наћи решење како да та средства заврше и у домовима здравља, а не на неким другим местима.Наш циљ је да направимо болнице, да миришу на чисто, рекао је Лончар, захваливши се премијеру Србије за решење тог проблема."Улазимо сад у процедуру, донет је закључак, средства се пребацују, тражимо извођаче који ће бити задужени за целу Србију. Наши болесници морају да имају боље услове", рекао је Лончар.
 

Медицинско особље неће бити отпуштано

Министар здравља Златибор Лоначар изјавио је данас да међу медицинским особљем, лекарима и сестрама, отпуштања неће бити, те да је тема вишак немедицинског особља."Медицинско особље није тема уопште. Нека се то зна и немојте наседати на наслове који излазе, јер они нису утемељени'', рекао је Лончар новинарима додајући да још није одрађен састанак са ММФ-ом.

На констатацију да су се појавили подаци да ће у процесу рационализације Министарство здравља проћи најгоре, Лончар је истакао да написи у медијима могу да буди какви год хоће и да свако може да пише шта год хоће.''Да сачекамо. Ми сутра разговарамо са ММФ-ом. Значи још нисмо договорили. Према томе нема разлога уопште за бригу. Оно што вам сада тврдим - медицинско особље, лекари, медицинске сестре се неће отпуштати'', рекао је Лончар.Министар је истакао и да се не крије ништа.

''Имамо више од 23 одсто немедицинског особља, а стандард је да имамо 10 одсто. То је оно чега ћемо се ми решити, што је вишак у здравству. Медицинско особље мора да буде, да остане, да се занавља'', рекао је Лончар.Наводећи да се тачно зна колико има људи преко 50, 55 година, којих специјалонсти и где мора то да се надокнади, које специјализације, он је навео да се зато ове ствари раде - да би дали 1.000 специјализација како би решили тај проблем.

Када је реч о стоматолозима, министар је рекао да су они део проблема.Како је рекао, на основу стратегије ће се видети колико је  неопходно стоматолога, колико њих ће остати да ради, а док ће остали бити регулисани по програму.Он је навео и да они који су неопходнми за функционисање здравственог система остају да раде док се не нађе за њих замена, посебно по мањим срединама.
 

Све болнице и здравствене установе биће сређене

Све болнице и здравствене установе у Србији биће сређене, након што је влада данас донела одлуку да обезбеди новчана средства за то, изјавио је Лончар.

"Јутрос је влада донела одлуку да одвоји средства у најбржем могућем року да се све болнице, здравствене установе у Србији и домови здравља, за које ћемо такође наћи решење, окрече, односно да се среде", рекао је Лончар.Упитан колико ће бити средстава издвојено, он је рекао да се подаци скупљају са терена, али да по прорачуну који сад има, нешто мање од милијарду динара биће издвојено да се изведу радови.

Лончар је рекао да се не ради само о кречењу, већ и о уређивању санитарних чворова.Наводећи да је, по његовом мишљењу, то изузетно битна ствар за целу Србију, он је појаснио да је одлучено да се најхитније уради, али и поштује процедура и да се обезбеди несметани рад за кречење и замене које су неопходне у санитарним чворовима.

"То је оно што Србија жели. Више од 20 година није улагано и обнављано, али после 20, 30 година коначно је донета одлука и препознао се проблем који ће бити решен", рекао је Лончар додајући да је то веома битно за све грађане Србије.Он је навео да ће се кренути прво од свих болница, а да ће се наћи решење и за све домове здравља, објашњавајући да ће средства издвојити влада, а да су домови здравља на локалном нивоу и да су поједини чак и у блокади.

Према његовим речима, зато ће се наћи решење како да та средства заврше и у домовима здравља, а не на неким другим местима.Наш циљ је да направимо болнице, да миришу на чисто, рекао је Лончар, захваливши се премијеру Србије за решење тог проблема.

"Улазимо сад у процедуру, донет је закључак, средства се пребацују, тражимо извођаче који ће бити задужени за целу Србију. Наши болесници морају да имају боље услове", рекао је Лончар.

 

Урађено седам интервенција

До овог момента урађено је седам интервенција гама ножа иако је планирано да до петка буде урађено пет интервенција, изјавио је Лончар."Ми смо планирали за гама нож да се уради пет интервенција до петка. Могу да вас обавестим да је до овог момента већ седам интервенција завршено", рекао је министар.Он је навео да су пацијенти отишли кући, да су добро и да је њихов проблем решен.Национални гама центар почео је да ради у понедељак у Клиничком центру Србије.

Након што је Влада Србије одвојила близу 460 милиона динара, а СМАТСА (Контрола летења Србије и Црне Горе) донирала још око 120 милиона динара, почетком ове године купљен је гама нож, апарат који представља "златни стандард" у лечењу онколошких пацијената и уговорена је градња Националног гама центра.

Почетком рада Националног гама центра и коришћењем гама ножа за најделикатније неурохируршке захвате, наши грађани су добили прилику да се у Србији лече на најсавременији начин.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести