Шарчевић: Сремски Карловци да постану српски Хајделберг

Најстарију српску гимназију у Сремским Карловцима, у којој се обнова фасаде, водоводних и канализационих инсталација у склопу пројекта Модернизације школа у Србији приводи крају, посетио је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са сарадницима и том приликом истакао да је Карловачка гимназија сама за себе институција и да је њен допринос српском образовању немерљив.
karlovacka gimnazija sarcevic
Фото: Ђ. Радивојевић

Шарчевић је изразио задовољство што радови теку утврђеним темпом, и додао да је ученички дом оно што недостаје Карловачкој гимназији.               

„Смештај ђака је реална потреба и захтев школе“, нагласио је министар Шарчевић након разговора с директором гимназије Радованом Ковачевићем и председником карловачке општине Ненадом Миленковићем.

Фото: Ђ. Радивојевић

„Градња ученичког дома је била тема нашег разговора, а у којој форми ће он бити – да ли као засебна установа или у склопу са школом, биће одлучено накнадно.“

Фото: Ђ. Радивојевић

Шарчевић је казао да Сремски Карловци треба да постану српски Хајделберг, историјски град образовног и културног профила, а да у реализацију те идеје и пројеката, пре свега интернационалних врста студија,  треба да се укључе сви садашњи капацитети.                             

„Крајње је време да од идеје да промовишемо студирање у Србији идемо корак даље и направимо оно што су многе европске земље већ урадиле. Прави је тренутак да почнемо то да радимо – рекао је Шарчевић.“         

Фото: Ђ. Радивојевић

Министра Шарчевића је након посете Карловачкој гимназији у Патријаршијском двору примио епископ сремски Василије. По Шарчевићевим речима, владика Василије подржава идеју промоције Сремских Карловаца као српског Хајделберга, а „капацитети Цркве и добра које она има су неизоставни у њеној реализацији“.                                               

Министар је посетио и Саборну цркву, где га је дочекао епископ сремски, Стефанум и Архив Српске академије наука и уметности (САНУ) који се налази у Богословији „Свети Арсеније“. Приликом обиласка тих институција упознат је с резулатима досадашњих настојања да се архивска грађа коју баштини Архив САНУ пресели у Светосавски дом, у којем се планира и отварање истуреног одељења за дигитализацију, те да се у некадашњој згради Семеништа манастирских питомаца, односно у Стефанеуму, отвори Музеј Карловачке митрополије.

Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш такође су присуствовали састанцима у Сремским Карловцима.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.9612
Најновије вести