Вујовић: Улагањем Зиђина у екологију Бор мање загађен

БОР: Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је облишла ново постројење за одсумпоравање при топионици Србија Зиђин Копера и поручила да је реализацијом еколошких инвестиција значајно смањено аерозагађење и побољшан квалитет ваздуха који Борани дишу.
Танјуг/Јадранка Илић/Ирена Вујовић у Бору
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/Ирена Вујовић у Бору

Она је истакла да је Министарство задовољно сарадњом са Зиђином на решавању еколошких проблема.

Како је навела завршетком планираних инвестиција ПМ честице у Бору биће испод граничне вредности, а сумпордиоксид кога ће у кубику ваздуха бити до 10 миркограма биће 30 пута мањи од европских стандарда.

Вујовић је навела да је већ у августу ове године по резултатима мерних станица које Министарство прати загађење ваздуха значајно мање.

Истакла је да је 2011. године било 160 дана са загађењем ваздуха у Бору, а да ће на крају 2021. године то бити знатно мањи број.

Упитана о недавном загађењу које је утврдио мониторинг ваздуха у граду, одговорила је да ће сатних загађења бити повремено док се не заврше санације свих планираних постројења.

Она је изразила очекивање да ће Зиђин своје планове и пројекте за обезбеђивање услова који се односе на заштиту ваздуха у Бору од загађења испунити и пре рока.

Каже да је задовољна сарадњом са овом компанијом, која је, оцењује, на много вишем нивоу него ранијих година.

Додала је да се пројекти увек могу и брже реализовати, као и да компанија може да улаже и више у заштиту животне средине.

За нови рудник Чукару Пеки који је у пробном раду рекла је да до сада нема притужби на загађење и да се нада ће тако и остати.

Навела је добру сарадњу са градском влашћу Бора, а посебно кроз конкурсе и пројекте, те навела да ће са градоначелником разговарати током дана како да се реши питање градске топлане која је један од великих аерозагађивача.

На питање хоће ли се топлана вратити на грејање помоћу енергије која се у Зиђину производи, као што је било некада када су Борани плаћали најјефтиније даљинско грејање у Србији, одговорила је да ће струка размотрити пројекат а затим ће потражити стратешка решења.

Генерални директор Србија Зиђин Копера Ђен Симинг рекао је да је компанија решавајући проблем старе опреме наслеђене од бившег РТБ Бора до сада уложила 142 милиона долара иако се стратешким споразумом са Србијом обавезала да уложи 70 милиона до краја 2024. године.

Највеће улагање је у ново постројење за одсумпоравање које ће када буду до краја године завршено од фебруара 2022. радити пуним капацитетом.

Истакао је да ће Зиђин после комплетирања моћа да гарантује да ниједног тренутка неће бити прекорачена дозвољена емисија штетних материја из топионице у Бору.

Он је навео и друга велика улагања која Зиђин има на пољу заштите вода и земљишта од загађења, посебно истакавши да се тренутно граде четири станице за третман отпадних вода, као и да је компанија самоиницијативно Министарству понудила да изгради систем за праћење квалитета воде у Пеку и Кривељи.

Одговарајући на питање о еколошким стандардима новог рудника Чукару Пеки он је рекао ће тамо бити испуњени сви стандарди и да ће то бити "зелени рудник у Европи".

Своје излагања, инаце, он је почео изреком коју користи и кинески председник да су бистре воде и зелене планине важније од злата и сребра, а завршио је кинеском пословицом да ће време показати све.

Саветник за економију у амбасади Кине у Србији Лиу Кај истакао је да ће постројење за одсумпоравање допринети заштити животне средине у овом делу Србије.

Поздравио је напоре Владе Србије да се улаже у животну средину и истакао да је то политика и кинеске власти.

Он је оценио да је очување животне средине истовремено и очување производне снаге једне државе.

Градоначелник Бора Александар Миликић истакао је да је захваљујући Зиђин Бор велико градилиште, да запослени имају просечне плате око 100.000 динара, а да је градски буџет већи скоро два пута него 2018. године.

Он је поручио руководству компаније да што чешће позива новинаре да би и Борани и Србија знали да се ствари мењају на боље.

Како је рекао и даље има ситнијих загађења ваздуха, што треба и може да се реши, али не може преко ноћи.

Миликић је истакао да Зиђин у Бору показује да зна како економија и екологија могу заједно, те да инвестиције Зиђина у екологију служе за понос, јер су, каже, добре за компанију и за Србију, а гарантовано добре за Бор.

Србија Зиђин Копер данас је новинарима омогућио да забележе и како се на крају процеса одсумпоравања добија гипс за који је речено да је добио непходне сертификате и лиценце да би се користио у грађевинарству.

EUR/RSD 117.1954
Најновије вести