АКО ИМАТЕ ВИКЕНДИЦУ ИЛИ КУЋУ У КОМШИЛУКУ, ПЛАТИЋЕТЕ ВИШЕ Ево како можете да иѕбегнете додатак на порез

Држава је порез на куће за одмор, који је већ био присутан у закону, али као приход средишњег државног прорачуна, од првога јануара препустила градовима.
б
Фото: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Тај се порез, наиме, односи се и на власнике апартмана, било физичке или правне особе, али и на грађане, било Републике Хрватске или ЕУ-а, који имају некретнине које користе за повремени боравак.

Иако грађани имају обавезу да до 31. марта пријаве некретнину за повремени боравак у Хрватској, занимљиво је да у закону нису предвиђене никакве казне за оне који не пријаве кућу коју не користе или је повремено користе.

Пореска управа позвала је све грађане да до 31. марта ове године предају пријаву у којој ће навести које им некретнине служе за одмор, а ако то не учине, дужност и надлежност градова и општина је да то учине уместо њих.

Како пише Нови лист, почетком године ступила је на снагу допуна закона о порезу на куће за одмор према којем сваки град или општина имају одговорност наплате тог пореза. Општине и градове који су донели одлуку о повећању или смањењу пореза на куће за одмор можете пронаћи на интернет страницама Пореске управе.

Од 566 јединица локалне самоуправе на повећање пореза на викендице одлучило се 240 јединица, али већина градова и општина, њих 303, међу којима су туристичка средишта Сплит и Задар, ипак је задржало постојећи порески намет.

Држава је порез на куће за одмор, који је већ био присутан у закону, али као приход средишњег државног прорачуна, од првога јануара препустила градовима.

Тај се порез, наиме, односи и на власнике апартмане, било физичке или правне особе, али и на грађане, било Републике Хрватске или ЕУ-а, који имају некретнине које користе за повремени боравак.

- Код апартмана неће бити проблем ући у траг власнику апартмана и разрезати му порез јер већ постоји евиденција по градовима, док ће код физичких особа бити малих проблема јер се то углавном ради стихијски, на начин да би градови требали утврдити некаквим непосредним опажањем или другим начином прикупљања информација тко користи коју кућу за одмор - казао је Бркан за Нови лист. Каже и како је држава била маштовита код спрјечавања избјегавања плаћања пореза.

Филип Бркан, власник агенције за некретнине рекао је:

– Да би неко доказао да кућу не користи за одмор, мора имати доказ о пребивалишту на тој адреси и на истој примати рачуне од комуналних предузећа, а можда је најзанимљивија трећа одредба по којој се доказује да тамо станујете, а то је потврда лекара опште праксе, из које ће бити видљиво да тамо станујете и код њега/ње долазите на прегледе. Држава је била темељна и доста се добро припремила - закључио је Бркан.

Иако грађани имају обвезу до 31. марта да пријаве некретнину за повремени боравак, занимљиво је да у закону нису предвиђене никакве казне за оне који не пријаве кућу коју не користе или је повремено користе.

Телеграф.рс/ Дневник

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести