Активирање хипотеке (не) значи селидбу

Најнепријатнија информација коју клијент може да добије од банке је она о подизању хипотеке. То значи да се уговор раскида, банка преузима стан или другу некретнину, а несолвентни

дужник иде на улицу. Ипак, корисници стамбених кредита код нас су веома ажурни, јер од  98.000 таквих зајмова, колико се отплаћује, обавезе не испуњава 3.600 клијената. Банке су зато  активирале 900 хипотека.То не значи да су се несуђени власници већ нашли на улици јер се то се догађа тек након што се цео поступак оконча.

Када се једном активира хипотека нема више шансе да се кредит врати на стари колосек и отплата настави. Једини спас за дужнике у том случају је да пронађу целокупну суму новца за отплату кредита. Међутим, за већину дужника то је неизводљиво па им остаје да се нада да ће у стану остати још неко време, пошто ови поступци дуго трају.

Како изгледа цео тај поступак и шта клијент празних yепова може да уради? Када клијент касни са плаћањем рате 30 дана банка шаље опомену. Уколико се клијент одазове позиву банке испуни ибавезу или успе да договори репрограм или грејс период, отплата се настваља у складу са новим анексом уговора. Ако, пак, нема ни пара ни договора, настваља се поступак везан за хипотеку и продају непокретности. У банкама наглашавају да они то нерадо чине јер им је циљ да наплате кредит а не да се баве продајом некретнина.

Међутим, након што овај непријатни поступак једном почне нема више заустваљања, а због уговорених обавеза банке и Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. Када дотле дође враћање целог зајма је последња шанса дужника да остане у стану. Пошто се то обично не догађа, банке нуде друго решење - дужнику се обично предлаже да сам нађе купца и тако, након продаје, банци уплати новац. Уколико је сума, која се добије било тако, било јавном продајом на аукције, недовољна за отплату целог дуга за дужника настаје нови проблем. Он мора да настави да плаћа банци кредит док не измири све преостале обавезе, односно разлику између цене продатог стана и суме кредита коју мора да врати.

Пракса говори да дужник ретко кад нађе купца и да се чешће дешава да стан заврши на аукцији. Код нас се већина ових некретнина појави на сајту”Добош“. А онда...

- Тада се примењују одредбе нашег Закона о извршењу и обезбеђењу -каже један од оснивача и директор “Добоша” Владимир Вујовић. - Приликом прве продаје формира се цена која је 66 одсто процењене вредности. Ако у првом кругу не буде купца следи друга продаја, а цена некретнине тада пада на 33 одсто вредности. Уколико ни тада нема заинтересованих и продаја није обављена иде се на нову процену вредности и продаја креће поново.

Вујовић објашњава да су купци све мање резервиснаи према оваквим некретнинама. Цене су повољне и преко банке, која је поверилац, добијају некретнину са чистим и сређеним папирима.

Д. Вујошевић

 

Како сам купити своје

Има ли шансе да клијент банке  сам  купи ”свој” стан за трећину вредности? Званично он не може да се појави као купац или учесник аукције али то могу да учине пријатељи и рођаци за њега незванично. Међутим и у том случају остаје му да отплати суму између цене стана и кредита. Изгледа да када се подигне хипотека нема срећних решења, а отежавајућа околност је и то што су цене некретнина претходних година пале.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести