Азијске берзе бележе рекорде услед оптимизма због вакцине

СИДНЕЈ: Азијске берзе достигле су данас рекордно високе вредности, јер су инвеститори одбацили страх од раста случајева корона вируса и куповали акције, подстакнути подацима који показују снажан привредни опоравак у Кини и Јапану.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, забележио је раст од 1,1 посто достигавши највиши ниво од 1987. године, при чему су берзе у региону оствариле рекордне резултате.

Индекс Токијске берзе Никеи 225 попео се за 2,0 посто, на 29-годишњи максимум, јужнокорејски Коспи је забележио највиши ниво од почетка 2018. године, а аустралијски АСКС 200 се винуо на осмомесечни рекорд, остајући на том нивоу након обустављања трговања због техничких проблема на берзи, преноси Ројтерс.

На Њујоршкој берзи, индекс фјучерса С&П 500 ојачао је ноћас за 0,9 одсто, а Насдак 100 фјучерси су скочили за 1,0 проценат.

Снажан раст је регистровао и индекс европских фјучерса ЕуроСТОКСКС 50, за 0,9 посто, а лондонски индекс ФТСЕ фучерса је напредовао за 0,6 процената на азијској трговинској сесији.

Трговање на валутним, робним и берзама обвезница било је мало опрезније.

Долар је склизнуо у односу на ривалске валуте а цене нафте су скочиле са минимума забележеног у петак.

Расположење инвеститора се поправило због података о јапанском економском расту који је надмашио прогнозе и улио наду да ће се трећа највећа светска привреда извући из рецесије, као и због бољих показагтеља о кинеској индустријској производњи од очекиваних.

Саопштење компаније Фајзер пре недељу дана, да је развила врло ефикасну вакцину против Ковида-19, охрабрило је инвеститоре који очекују да ће ускоро стићи сличне добре вести из конкурентске фирме Модерна и да после тешке зиме стиже бољитак на пролеће и на лето.

Европске инвеститоре, поред вируса, највише забрињавају преговори о Брегзиту, а наде да ће бити остварен напредак на постизању трговинског споразума између Брисела и Лондона, погурале су данас навише фунту у односу на долар и евро.

Одлазак британског тврдог саветника Доминика Камингса из Даунинг Стрита на берзама се доживљава као позитиван догађај, који ће можда омогућити веће британске уступке. Међутим, главни преговарач Лондона Дејвид Фрост објавио је на Твитеру да преговори „можда неће бити успешни“.

На робним тржиштима, цене нафте су снажно ојачале, при чему су фјучерси северномоске нафте Брент скочили за 1,0 одсто, на 43,26 долара за барел, што је ипак испод прошлонедељног двомесечног максимума од 45,30 долара. Америчка WТИ нафта је порасла такође за 1,0 проценат на 40,55 долара по барелу.

Злато се трговало у успону за 0,4 посто, на нивоу од 1.896 долара за унцу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести