Цене акција и нафте на светским берзама расту, долар слаби

ВАШИНГТОН/СИДНЕЈ: Цене акција и нафте на светским берзама су данас у успону, док на валутним тржиштима амерички долар слаби.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

На раст берзи утицало је благо побољшање расположења међу инвеститорима, подстакнуто опоравком цена сирове нафте са историјских минимум и обећањем веће државне помоћи привреди САД ради ублажавања разорних последица пандемије корона вируса, што је смирило нервозу на тржиштима.

Аналитичари кажу да су и извештаји о бољим зарадама америчких корпорација него што се очекивало допринели расту цена акција, мада је, генерално гледано, тржишно расположење и даље крхко због деструктивног дејства пандемије широм светских економија.

Индекс Е-мини фјучерса S&P 500 ојачао је за 0,25 посто, након стагнације током азијског трговања, док је лондонски индекс фјучерса ФТСЕ углавном остао непромењен.

Цене фјучерса европских акција су незантно ојачале, при чему је индекс Еуростокс 50 напредовао за 0,3 одсто, а индекс немачких фјучерса ДАКС за 0,4 процента.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, порастао је са двонедељног минимум и закључио трговање с добитком од 0,6 посто, на 460,43 поена.

Аустралијски S&P/АSХ је устукнуо, па је уместо раста забележеног на јутарњем трговању завршио у минусу од 0,1 одсто, услед пада акција у сектору здравства. 

Кинеске акције су такође закључене у “црвеном, при чему је индекс најликвиднијих деоница склизнуо за 0,1 проценат. 

Јапански Никеи је порастаоза 1,5 одсто, јужнокорејски КОСПИ за 1,09 процената, док се хонгконшки Ханг Сенг опоравио за 0,5 посто.

Раст на азијским тржиштима уследио је након снажног ноћашњег скока индекса на Вол Стриту, где је индустријски индекс Дау Џонс ојачао за 2,0 процента, S&P 500 за 2,3 посто, а технолошки Насдак Композит за 2,8 одсто.

Свих 11 секторских индекса S&P 500 регистровало је раст вредности након што је амерички Сенат једногласно одобрио нови пакет помоћи привреди, чиме ће укупан износ државних економских подстицаја достићи три билиона долара. 

На тржиштима “црног злата”, цена северноморске нафте “брент” је данас ојачала за 9,7 процената на 22,35 долара по барелу, услед најављеног даљег резања производње како би се смањила превелика понуда.

Америчка “лака” нафта WTI, која је у понедељак доживела дебакл јер је први пут историји забележила негативну цену од минус 37 долара, скочила је данас за 12 одсто на 15,50 долара по бафрелу.

На валутним тржиштима, амерички долар готово да није бележио кретање према је јапанском јену и трговао се на нивоу од 107,72 јена за долар. С друге стране, вредност долара је пала према валутама осетљивим, тако да је према аустралијском долару склизнуо на 0,6340, а према новозеланском на 0,5974.

Евро је према америчкој валаути ојачао за нијансу, на 1,0834 долара за евро, а раст је забележила и британска фунта на 1,2362 долара.

Услед тога, доларски индекс, који прати кретање америчке валуте према главним ривалима, спустио се за 0,24 процента, на 100,22 поена.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести