Индекси на Вол Стриту пали, азијске берзе мешовите

ЊУЈОРК/СИНГАПУР: Акције на Вол Стриту су изгубиле део добитака остварен на преподневном трговању у уторак и завршиле су дан у паду, јер су инвеститори анализирали најновије вести о епидемији коронавируса, док су азијске берзе забележиле мешовите резултате.
berza, pixabay
Фото: Pixabay.com/ilustracija

Индустријски индекс Дау Џонс је ослабио за 26,13 поена или 0,1 одсто, спустивши се на 22.653,86 поена, С&П 500 је склизнуо за 0,2 процента на 2.659,41 поена, док је технолошки индекс Насдак Композит пао за 0,3 посто на 7.887,26 бодова, извештава ЦНБЦ.

Оптимизам тржишних актера на азијским берзама, подстакнут надама да се ситуација са пандемијом коронавируса смирује, пољуљан је због даљег раста смртних случајева широм света, па су, након два дана снажног раста, тржишта у овом региону закључила трговање са мешовитим резултатима.

Мада се број хоспитализација оболелих од вируса Цовид-19 у Њујорку, како се чинило, смањује, смртност у Сједињеним Државама је скочила за рекордних више од 1.800 умрлих, преноси агенција Ројтерс.

При томе, нови случајеви коронавируса у континенталној Кини су се удвостручили у последња 24 сата, због заражених путника који се враћају из иностранства.

Додатну несигурност изазвала је снажна волатилност на тржишту нафте. Наиме, цене нафте су данас на трговању у Азији порасле након оштрог пада у уторак, што ствара пометњу код трговаца.

Америчка “лака” нафта WТI скочила је за 6,4 процента на 25,18 долара за барел, након што се претходног дана стропоштала за 9,4 одсто, док је северноморска нафта “брент” ојачала за 1,02 долара на 32,89 долара.

Колико су велике осцилације на азијским тржиштима капитала илуструје податак да је најширији индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, без јапанских, прво пао за готово 1,0 одсто да би се затим благо опоравио и вратио назад.

Јапански индекс Никеи је предводио са растом од 2,3 процента, јер је увођење ванредног стања у Јапану утицало на масовну препродају акција тешко погођених сектора као што су транспортни и малопродајни.

Индекс најликвиднијих акција на Шангајској берзи ослабио је за 0,3 посто.

На европским берзама, индекс фјучерса ЕУРОСТОКС 50 такође је спласнуо за 0,3 процента, при чему је лондонски ФТСЕ индеск фјучерса у паду за 0,5 одсто.

Иначе, америчка администрација је синоћ затражила од Конгреса додатних 250 милијарди долара хитне економске помоћи за мала предузећа која посрћу под ударом пандемије коронавируса.

Рејтинг агенција С&П Глобал упозорила је данас да ће трошкови борбе против вируса знатно утицати на аустралијске финансије, при чему је кредитне изгледе те земље променила у негативне.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести