Раст америчке инфлације узбуркао светске берзе

ШАНГАЈ: Берзе широм света бележе пад након објаве података о јунском расту америчке инфлације, највећем у последњих 13 година, који су подгрејали процене инвеститора да би Федералне резерве (ФЕД) могле раније да окончају програм подстицаја из ере пандемије него што се првобитно мислило.
a
Фото: pixabay.com

Индекс потрошачких цена у САД-у скочио је у јуну 0,9 посто у односу на мај, а на годишњем нивоу је достигао 5,4 процента, објавило је у уторак Министарство рада. То је највиши раст инфлације од јуна 2008. године, и знатно већи од тржишних очекивања.

Тржишта капитала је додатно уздрмала данашња неочекивана одлука Резервне банке Новог Зеланда (РБНЗ), која је најавила окончање програма куповине обвезница од следеће недеље, што је резултирало скоком "киви" долара према америчком долару.

Акције на берзама у Европи су почеле јутрос трговање у паду, пошто инвеститори преиспитују процене о предстојећим корацима централних банака, извештава Ројтерс.

Паневропски индекс фјучерса ЕуроСтокс 50 ослабио је за 0,26 посто, немачки термински индекс ДАКС је пао за 0,34 одсто, а француски КАК 40 за трећину процента.

Индекс фјучерса Лондонске берзе ФТСЕ се спустио за 0,27 одсто.

Најшири индекс азијско-пацифичких акција МСЦИ, потонуо је за 0,24 посто, пошто кинеске најликвидније акције бележе губитак вредности од чак 1,08 процената, док је хонгконшки Ханг Сенг у минусу за 0,7 посто, а јужнокорејски Коспи за 0,21 одсто. Јапански Никеи је пао за 0,38 процената.

Пажња инвеститора је сада усредсређена на дводневно полугодишње обраћање председника ФЕД-а Џерома Пауела у Конгресу, данас и сутра, како би дошли до конкретнијих назнака о томе да ли ће централна банка предузети агресивније кораке за заустављање раста инфлације. Пауелов говор долази у време док Бајденова администрација и даље инсистира на фискалним подстицајима за подупирање раста америчке економије.

Демократе у буџетском одбору америчког Сената постигле су касно синоћ споразум о плану инвестирања у инфраструктуру "тешком" 3,5 билиона долара, који желе да уврсте у резолуцију о буџету о којој ће се расправљати касније овог лета.

Инвеститори на Вол Стриту су на ноћашњем трговању прво сталожено реаговали на показатеље о расту инфлације, подужићи лицитирањем цену технолошких акција што је уобичајено при ниским каматним стопама, али су главни индекси на крају ипак закључени у "црвеном".

Индустријски индекс Дау Џонс је пао за 0,31 посто на 34.888,79 поена, С&П 500 је ослабио за 0,35 процената на 4.369,21 поена, а технолошки Насдак Композит за 0,38 одсто на 14.677,65 бодова.

Нервоза инвеститора се рефлектовала на аукцији 30-годишњих државних обвезница САД у вредности 24 милијарде долара, које су продате по стопи приноса од 2,0 посто, што је за два базна поена више у односу на ниво на којем је дуг тргован пре аукције.

На валутним берзама, јапански јен је ојачао, као сигурно инвестиционо уточиште у турбулентним околностима, док је долар склизнуо према јену за 0,14 процената на 110,45.

Евро је порастао према америчкој валути за 0,14 одсто на 1,1791 долара, након што је пртходно зелена новчаница дотакла тромесечни максимум у односу на јединствену валуту.

Доларски индекс, који прати кретање америчке према корпи влаута главних трговинских партнера, срушио се за 0,15 посто на 92,660 поена са рањег нивоа од 92,832 бода.

На тржиштима робе, цене нафте су се стабилизоване после објаве података који су показали да је кинески увоз сирове нафте у првом полугодишту опао за 3,0 процента у односу на годину раније.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести