Буџет развојни - како доћи до четири посто раста

БЕОГРАД: Предлог буџета за 2020. годину изгледа оптималан, какав је и потребан једној економији у развоју, јер је акценат на инфраструктури, иновацијама, заштити животне средине и улагању у образовање, рекла је данас за Тањуг главна и одговорна уредница часописа Бизнис и Економетар Радојка Николић.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

"Све изгледа доста добро пројектовано а остаје да се види по ставкама како ће то изгледати, јер смо сада добили само основни оквир буџета", каже Николићева и додаје да "остаје да се види да ли ће моћи да се дође до тог раста од четири посто у следећој години колико је предвиђено".

Она подсећа на зависност од кретања у ЕУ, поготово у Немачкој и Италији с којима Србија има највећу спољнотрговинску сарадњу а које су тренутно готово у рецесији, и додаје да "када успоре трендови у ЕУ и у свету, дође до успоравања и код нас".

"Добро је што смо буџет добили на време а и да се поштују договорени оквири у аранжманима са ММФ-ом, Светском банком, а такође и наш Фискални савет који јако добро прати остварење фискалне политике ", каже Радојка Николић.

Дефицит буџета је "ниско пројектован и добро је да је на тако ниском нивоу", оцењује она и додаје како је то нешто о чему би можда требало размислити.

Према њеним речима, можда би требало више размислити и о растерећењу привреде, мада неких растерећења у предлогу има, као и подстицаја запошљавању.

"Растећење привреде је врло скромно, јер се ту иде постепено, ја верујем да има оправдања за ту врсту опрезности, али веће пореско растерећење по правилу може да подстакне привредни раст и веће запошљавање - можда би у том правцу требало нешто урадити", закључила је Радојка Николић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести