Цене горива у Србији мирују упркос појефтињењу нафте

Цене горива на домаћем нафтном тржишту готово да су идентичне већ неколико недеља, иако је цена сирове нафте типа брент сада око осам долара по барелу нижа него пре око месец дана. 
gorivo dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Наиме, сада барел брента стаје испод 47 долара, док је половином маја иста количина коштала и око 55 долара. Дакле, и поред тих промене цене нафте, цена горива на нашим бензинским пумпама није се много променила, али из Удружења нафтних компанија Србије указују на то да малопродајна цена већ шесту недељу заредом иде наниже и да просечна има тренд пада, што показује и анализа цена горива.

Тако сада литар безоловног бензина стаје око 144 динара, у просеку, а течни нафтни гас, који кошта 76 динара, што је 60 пара ниже у односу на седам дана раније, док за литар евродизела, који кошта око 149 динара у просеку, сада треба 70 пара мање.

Секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић каже да је цена горива на бензинским пумпама у Србији у складу с променама цене нафте, те да се смањују пресудно као последица пада берзанских котација бензина и дизела, односно сирове нафте. Наиме, нафта типа брент јуче је коштала 44,78 долара барел, што је најнижа цена ове године и на нивоу је новембра прошле године.

"Од почетка ове године просечна цена барела брента је 53,09 долара, што је око 18 одсто више од прошлогодишњег просека - каже Мићовић. " За сада још нема корекције процене просечне цене нафте за ову годину, односно предвиђа се да ће бити око 60 долара барел, а од почетка године до сада просечна цена брента је око 45 долара баре" додаје Мићовић. 


Снижење у интересу грађана и купаца

Да би гориво на бензинским пупмама, а због пада цена сирове нафте, требало да појефтини рекао је и министар рударства и енергетике Александар Антић. 

" Постоји методологија по којој нафтне компаније обрачунавају своју цену горива, а будући да је цена барела сирове нафте нешто испод 46 долара, у наредних неколико дана очекујем одређену корекцију цене горива у интересу грађана и купаца " рекао је Антић.  


Будући да цена сирове нафте утиче на промену цена горива на свим локалним тржиштима, сличне промене као и у Србији дешавају се и у земљама у окружењу. Анализа цена горива УНКС-а показује да је бензин у Србији на нивоу регионалног просека, док је литар евродизела и ТНГ-а и даље међу најскупљим, а како изтичу из тог удружења, разлог су велика државна оптерећења.

55,5 одсто у цени горива учествује акциза

Скупље него у Србији бензин плаћају возачи у Црној Гори, Хрватској, Словенији, Албанији и Грчкој, а јефтинији је у Мађарској, Румунији, Бугарској, Македонији и Босни и Херцеговини. Евродизел је скупљи у Грчкој и Албанији, а у свим другим земљама у окружењу та врста горива кошта мање него у  Србији. Слично је и с ценом ТНГ-а, јер га скупље него у Србији плаћају само потрошачи у Словенији, Мађарској и Грчкој, а јефтинији је у Црној Гори, Албанији, Хрватској, Бугарској, Македонији, Руминији и БиХ.

"На цену горива на пумпама, осим цене сирове нафте, значајно утичу и дажбине које су саставни део сваког литра. Дажбине које се обрачунавају у Србији су, за све врсте горива, око половине укупне цене коју плаћају потрошачи. Тако је у просечној малопродајној цени бензина учешће акциза, накнаде за формирање обавезних резерви и пореза на додату вредност готово 80 динара, односно 55,5 одсто, евродизела – 82,24 динара, или 55,3 одсто, док код су ТНГ-а на акцизу, накнаду за формирање обавезних резерви и ПДВ одлази 37 динара, односно 48,7 одсто Уз то, произвођачи и увозници деривата нафте пре него што гориво упуте на тржиште, имају обавезу да за сваки литар плате накнаду за маркирање, а за бензин и евродизел и накнаду за мониторинг квалитета горива" каже Мићовић. 

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести