Михајловић: Општине да буду ажурније у озакоњењу објеката

Потпредседница владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић посетила је данас кућу породице Тиослава Петровића у Раковици, која је међу првима добила решење о озакоњењу,
legalizacija.jpg  foto: youtube/printcsreen
Фото: Youtube Printscreen

и позвала општине у Србији да буду ажурније у озакоњењу нелегалних објеката.

"Прво озакоњење у Раковици по Закону о озакоњењу бесправно изграђених објеката је урађено брзо, кратко и јефтино - управо онако како је влада и предвидела", рекла је Михајловић новинарима испред куће у Ивањичкој улици бр. 8, за коју је захтев за легализацију први пут поднет 2003.

Михајловић је истакла да се чекало на разне папире и бирократију да би та кућа могла да се легализује.

"Апелујемо на све локалне самоуправе да буду ажурније него у претходних месец данас. Београд је добар пример, као и Јагодина и још неке локалне самоуправе, али неке општине још нису кренуле у овај процес", нагласила је министарка.

Она је рекла да су многи били скептични и мислили да тај закон може тешко да се реализује и да је кућа у Раковици добар пример како то може брзо да се заврши, као и да је план да се озакоњење заврши током 2016.

Михајловић је подсетила да око 700.000 власника није никада  поднело захтеве за легализацију објеката, и да их је још толико поднело у претходном периоду.

Потпредседница владе је поручила да ће куће оних који су без дозволе почели или наставили да граде након усвајања закона, у претходна два месеца, сигурно бити срушене на основу сателитских снимака и да су у Београду већ спремна решења за рушење појединих објеката.

"Да се наставило по претходним законима о легализацији, она би се завршила за 15 до 20 година, с тим да рачунамо да нико у том периоду не изгради ништа нелегално", казала је Михајловић.

Она је нагласила да више нема разлога да неко гради нелегално, с обзиром да се сада брзо издају електронске грађевинске дозволе.

Градски менаџер Горан Весић је изјавио да је у Београду поднето 237.600 захтева за легализацију, од чега највише у општини Земун - око 42.230.

"Већ смо озаконили решења за 90 објеката, а за 310 објеката биће решења сваки час, чим уплате таксу", додао је Весић.

Према његовим речима, дневно се шаље и око 1.500 обавештења грађанима који су поднели захтеве да евентуално допуне документацију како би могли да озаконе своје објекте.

Весић је додао да је до сада највише издатих решења било на општини Звездара и то 20, а најмање на територијима Врачара и Старог града - по три.

"Позивам грађане да искористе ову прилику и по повољним ценама легализују своје објекте јер друге прилике неће бити. Ова власт је прва која је системски решила проблем и у корист грађана како би се већ једном у земљи завео ред, а грађани решили своје вишегодишње проблеме на праведан начин", нагласио је Весић.

Он је рекао да је процедура кратка и једноставна, као и да некада траје мање од недељу дана.

"Зато Београд може да буде пример другим општинама и градовима у земљи", казао је Весић.

Власник куће Тиослав Петровић, чији је објекат од око 350 квадрата озакоњен, рекао је том приликом да је његова породица веома радосна и да је терет од толиких година чекања - нестао.

"Чисти папири омогућиће мојој деци и унуцима да буду спокојни и да не морају више да јуре и траже као ја годинама. Терет је и за мене и за њих скинут", навео је Петровић и захвалио Министарству грађевине и градској власти на добијеном решењу и ажурности.

Догађају је присуствовао и председник општине Раковица Владан Коцић.
(Танјуг)

Озакоњење се не користи за политичку пропаганду
Потпредседница владе и министарка грађевине изјавила је да никада није чула да активисти СНС грађанима, да би гласали за ту странку, нуде урбанистичку и правну помоћ у процесу озакоњења објеката.

Она је уверена да је немогуће да се то ради и озакоњење користи у сврху политичке пропаганде, али је додала да ће бити проверена свака конкретна информација о томе.

"Потпуно сам сигурна да је то просто немогуће, а ако постоји таква информација волела бих да ми неко каже ту и ту, тај и тај је дошао да ми каже странка нуди тако нешто. Дајте информацију и ми ћемо проверити", рекла је Михајловић одговарајући на питање новинара да  прокоментарише те информације.

Михајловић, која је потпредседница СНС, истакла је да такве понуде грађанима просто нису ни дозвољене.

"Никада то нисам чула, Закон о озакоњењу објеката је донет пре два месеца и ретко где можете да видите и мене да излазим и толико причам о томе", навела је она.

Михајловић је казала да је посетила кућу породице Петровић у Раковици, која је међу првима добила решење о озакоњењу, пре свега да би апеловала на општине да буду активније.

"Јер, ми се чини да општине нису довољно активне у овоме и да морају да буду брже", нагласила је министарка.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести