ММФ : Привредни раст Србије ће износити 2,3 одсто у 2017.

БЕОГРАД : Економска активност у Србији наставља да расте, упркос привременом успоравању у првој половини године и суши и у Међународном монетаном фонду (ММФ) процењују да ће привредни раст у 2017. износити 2,3 одсто, саопштио је данас шеф мисије ММФ Џејмс Руф.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

"Економска активност наставља да расте, без обзира на привремено успоравање у првој половини године, што је углавном била последица поремећаја у производњи електричне енергије и негативног утицаја суше на пољопривредну производњу", навео је Руф у саопштењу поводом завршетка посете Мисије ММФ Београду.

Домаћа потражња, како додаје, наставља да бележи значајан раст, уз даљи опоравак приватне потрошње и значајне стране директне инвестиције. 

"Битно је да су услови на тржишту рада наставили да се побољшавају и да је око 120.000 нових радних места отворено у 12 месеци закључно са јуном. У овим условима, по нашим пројекцијама раст ће износити 2,3 процента у 2017. години и достићи 3,5 процената у 2018. години", наводи шеф мисије ММФ.

ММФ је раније предвијао Србији раст бруто домаћег производа за ову годину од 3,0 процента.

Економске политике би, како указује, и даље требало да се фокусирају на унапређење одговора економије на страни понуде, кроз реализацију реформи у циљу јачања активности у приватном сектору. Оне обухватају унапређење пословне и инвестиционе климе, ефикаснију државну управу и државна предузећа, као и повећање квалитета и квантитета јавне инфраструктуре. 

Према његовим речима, мисија је започела разговоре са властима о фискалној политици за преостали део 2017. и кључним параметрима буџета за 2018. годину, који ће се привести крају током ревизије аранжмана у октобру. 

"У условима и даље значајно бољих фискалних резултата од пројектованих у првих седам месеци 2017. године, разговори су се водили и о потенцијалним начинима да се употреби додатни фискални простор, укључујући додатне инвестиције у приоритетним областима, рационална повећања плата у јавном сектору и пензија, (смањење пореза на рад) и брже смањење дуга. Ови разговори ће се наставити током наредних недеља", навео је Руф.

Мисија ММФ-а, предвођена Руфом, боравила је у Београду у периоду од 13. до 19. септембра 2017. ради отпочињања разговора о буџету за 2018. и дискусије о напретку у реализацији структурних реформи. 

Комплетна мисија поводом осме и коначне ревизије станд-бy аранжмана из предострожности који је Србија склопила са ММФ-ом, планирана је за крај октобра и почетак новембра, наводи се у саопштењу. 

Брнабић: Време “покварило” БДП, други индикатори бољи од очекиваних

БДП није онакав какав смо прогнозирали за ову годину, највише због временских прилика на које не можемо да утичемо, али су сви други економски индикатори много бољи него што смо мислили, изјавила је премијерка Ана Брнабић.

Фото: Tanjug

Повећање извоза за 10 до 12 одсто, прерађивачка индустрија 6 до 8 одсто, повећање минималне цене рада, то су све добри показатељи, рекла је председница Владе Србије у интевјуу за портал Телеграф.

Она је истакла се већ кренуло са имплементацијом неких мера за побољшање БДП, које су и део планирања око буџета за 2018. годину.

Једна од мера са којом смо кренули јесте чишћење канала и више новца за грађење насипа. То је нешто што је инфраструктурно важно, што инфраструктурно остаје. Важно је и за наше грађане и за нашу привреду, а где нису потребне посебне грађевинске дозволе и где наше грађевинске фирме могу одмах да се ангажују", навела је Брнабићева.

Премијерка је напоменула да је Влада пре три недеље одобрила још милијарду динара за то.

Имаћемо и додатна средства за опрему за тракторе око 200 милиона динара, опрему и машине у пољопривреди око милијарду и 700 милиона динара, у новембру идемо са неких 250 милиона за железнице, како би кренули радови које смо планирали за 2018. годину, рекла је она, најављујући да ће свакако изаћи пред грађане са тачним списком шта је то што је урађено.

Према њеним речима, оно што је нама важно, а што можда није на прави начин испраћено у јавности, то је договор око повећања минималне цене рада, са 130 на 143 динара. 

Јако је значајно повећање цене рада и ми смо на то поносни. И то је индикатор стања наше економије, истакла је Брнабићева.

Што се тиче повећања плата и пензија, поновила је да има простора у буџету, захваљујући финансијској дисциплини коју је успоставила претходна Влада и данашњи председник, а тадашњи премијер Александар Вучић, коју њена Влада апсолутно подржава и одржава тај континуитет.

То је био један од великих изазова, којих сам се плашила када ми је он (Вучић) понудио место мандатара, али успели смо да одржимо фискалну дисциплину и захваљујући томе имамо простор у буџету за значајно повећање плата и пензија. Очекујем да ћемо у наредним недељама изаћи са тим и то је јако лепа вест за све грађане Србије, чини ми се пре свега за пензионере, рекла је председница Владе Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести