Аустријанци траже конобаре, оџачаре, молере...

БЕОГРАД: Аустрији недостаје радника у туризму и угоститељству, толико да су усред лета актуелизовали Уредбу о дефицитарним занимањима и у њу уврстили конобаре, конобарице, шефове ресторана, хотелске менаџере и остале раднике угоститељско-хотелијерског пословања.
majstori
Фото: Дневник/ В. Фифа

Држављани не-ЕУ земаља могу да аплицирају за такозвану Rot-Weish-Rot карту (црвено-бело-црвену), под условом да имају конкретно радно место, а то у овој ситуацији није тешко наћи. Такође, потребан је доказ о загарантованој уобичајеној плати, формална квалификација. Уредба прописује да је потребно сакупити минимум 50 поена од максималних 90: бодује се ниво квалификације (с матуром или без ње), знање немачког и енглеског језика, радно искуство, као и године. Људи са простора бивше Југославије у предности су јер у ЕУ могу да бораве до три месеца у једном полугодишту, што им омогућује сезонски рад и лакше налажење посла. Могуће је тражити и посао на даљину, али је ту проблем наћи послодавца који ће имати стрпљења да сачека да се захтев одобри.

Као држављанин треће земље, можете поднети захтев за црвено-бело-црвену карту као квалификовани радник у недостатку занимања која важи 24 месеца, ако сте у могућности да приложите доказ о завршеној обуци у дефицитарном занимању према уредби, ако сте добили обавезујућу понуду за посао у Аустрији и потенцијални послодавац је вољан да вам исплати минималну плату прописану законом, уредбом или колективним уговором (у случају да је преплата уобичајена у дотичном предузећу, она се такође мора одобрити вама ), као и ако достижете минимум 55 поена. Једна од важних ставки је и положен немачки језик, а на листи тражених занимања су, осим медицинских радника свих профила и геронтодомаћица, и бетоњерци, молери, водоинсталатери, све врсте инжењера, електричари, подополагачи, зидари, лакирери, возачи локомотива, алатничари, књиговође са специјалностима и без њих, гипсари.


За нека занимања довољно да знате да се представите

Подсетимо, називи нивоа познавања језика се заправо односе на CEFR – Common European Framework of Reference for languages (Заједнички европски референтни оквир за живе језике). ЦЕФР је међународно признат стандард за описивање језичких способности и користи се свуда у свету, али свакако највише у европским земљама. ЦЕФР познаје три основна нивоа знања страног језика: А (почетни), Б (средњи) и Ц (напредни) и шест поднивоа: А1, А2, Б1, Б2, Ц1, Ц2. А1 – почетни ниво - подразумева само најосновнија знања из свих области језика - читања, писања, слушања и причања.

Након завршеног А1 нивоа можете се представити на немачком, говорити о хобијима и интересовањима, можете да поставите једноставна питања и да учествујете у свакодневним разговорима, уз саговорника који говори полако и користи једноставне речи. А1 је, заправо, само први корак ка учењу језика.


Поједини региони у Аустрији имају посебне листе тражених занимања, па ако сте заинтересовани за промену посла, а познајете језик на А1 нивоу, можете полако почети да се привремено пакујете. Стручњаци углавном треба да имају потврде о положеном Б2 нивоу, што је и логично, пошто се од њих очекује да комуницирају с колегама и разумеју стручна упутства.

Молери и гипсари тражени су у областима Доња Аустрија, Горња Аустрија, Салцбург, Штајермарк и Тирол, цвећари, пекари и посластичари потребни су у Горњој Аустрији, Салцбургу, Штајермарку и Тиролу, а фризери и шминкери у Горњој Аустрији, Салцбургу, Тиролу и Форалбергу.

Горњој Аустрији, Салцбургу и Тиролу недостају и баштовани, а димњачари се траже у Горњој Аустрији и Салцбургу. Горњој Аустрији недостају и бабице и хемичари, као и социјални радници, психолози и – дипломирани филозофи.

И. Радоичић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести