Без шетње грађана од шалтера до шалтера - уштеда 500.000 сати

БЕОГРАД: За првих годину дана примене информационог система еЗУП (Закон о управном поступку), који омогућава бржу и једноставнију размену података, уместо да се иде од шалтера до шалтера, грађанима је уштеђено 500.000 сати, а штампање извода из матичне књиге рођених је преполовљено, кажу у владиној Канцеларији за ИТ и електронску управу. 
Šalteri banke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

 У том информационом систему се тренутно налази осам институција са 20 база података.
У Канцеларији кажу да је управо податак о томе да је преполовљена штампа паприних извода из матичне књиге рођених показатељ значаја електронске размене података.

Директор Канцеларије  Михаило Јовановић процењује да ће штампање извода из књиге рођених, на пример, у наредних годину, до годину и по дана, практично и нестати.
Јовановић за Танјуг најављује да на јесен "стартује" и пилот пројекат "е-инспектор", са жељом да се информатизује рад 41 инспекцијске службе у Србији, како би се направио савремени информациони систем. 

Тиме ће се, додаје, олакшати и унапредити рад инспектора, али и обављати координација њиховог рада. 
Такође, од 1. октобра званично се уводи "е печат", па онај традиционални више неће бити обавезан у пословању привредних друштава. 
"Направићемо један догађај који ће симболично рећи - од данас је крај, печат више није потребан", каже Јовановић и додаје да је е-печат, као е-потпис правног лица,  уведен изменом Закона о електронском пословању.

"Очекујемо да у наредном периоду први провајдери ове услуге почну да издају електронске печате правним лицима", додаје Јовановић. 
Као капитални инфраструктурни пројекат издваја одлуку владе о изградњи државног Дата центра у Крагујевцу, за који, каже, постоји интересовање и страних инвеститора. 
"Та инвестциија креће од пројектовања, а већ сад имамо велико интересовање и страних инветситора да своје системе, сервере, базе подата, оставе у Дата центру у Крагујевцу. То ће бити још један стимуланс за развој ИТ сектора у Србији", подвукао је Јовановић. 

Подсетио је и на информациони систем "Бебо, добро дошла на свет", који је, каже, уведен у другу фазу - па ће родитељи, поред тога што још у породилишту дају име детету, упишу га у матичну књигу рођених, пријаве пребивалиште и социјално осигурање, сада моћи да електронски поднесу и захтев за родитељски додатак.  

"Око 40 градова и општина се већ налази у том систему, а до јесени ће бити цела Србија", рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести