Брнабић: Стварамо окружење за континуирани раст плата

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су упркос свим проблемима данас услови на тржишту рада много бољи у односу на пре неколико година, да је просечна плата у јавном и реалном сектору већа, да је увећана минимална зарада, као и да држава посебну пажњу посвећује отварању нових радних места.
Фонет/Слободан Миљевић
Фото: Фонет/Слободан Миљевић

Након састанка са члановима Председништва Савеза самосталних синдиката Србије, Брнабић је рекла да на има још много проблема на тржишту рада, али да је то “тежак и дуг процес” јер је Влада Србије од 2014. године у решавање тих проблема “кренула од нуле”.

“Гледамо да направимо једно сигурно окружење како би континуирано расла запосленост, а са растом запослености и да расту просечне плате и самим тим и минимална цена рада”, рекла је Брнабић новинарима у просторијама Савеза самосталних синдиката Србије.

Истакла је да није лако исправити све “криве Дрине из прошлости” и да се достигне просечна и минимална цена рада на ниво достојан људског живота.

“Није лако када кренете од нуле или минуса, а ми смо кренули 2014. године, па смо две или три године имали фискалну консолидацију, па смо онда радили на подизању кредибилитета код инвеститора како би отварали нова радна места и на тржишту остварили повећање плате и минималца. То је тежак процес али ми идемо у добром смеру”, навела је Брнабић.

Каже да су се Влада Србије и синдикат око тога споразумели и то прихватили као чињеницу.

Брнабић додаје да остаје још много проблема, али да ће Влада Србије наставити да ради на њима у сарадњи са синдикатима, због тога ће, каже, састанци са синдикатима од сада постати редовни.

Оно што охрабрује, истиче Брнабић, јесте континуирани раст привреде, а он је Предлогом буџета за 2022. годину пројектован на 4,5 одсто, док ће ове године бити виши од седам одсто.

Премијерка је указала и да ће од следеће године минимална зарада бити за 9,4 одсто већа и да ће износити више од 35.000 динара.

“Тај износ је до пре пет или шест година био мисаона именица и тај раст минималне цене рада је много већи него што ће бити раст БДП-а који се ове године очекује на више од седам одсто”, рекла је Брнабић.

Истиче да се држава опет потрудила да велики део тог трошка преузме и уведе додатне пореске олакшице како би спречила “удар на послодавце” и обезбедила боље плате.

Брнабић је навела да је држава показала колико јој је стало до радника током пандемије изазавне вирусом ковид-19, додајући да је за грађне и привреду обезбедила три пакета мера помоћи у износу од осам милијарди евра.

“То смо учинили да бисмо спасили привреду, како не би било отпуштања радника и како не би било повећање незапослености”, рекла је Брнабић.

Неке земље чланице ЕУ, каже Брнабић, због пандемије имају незапосленост већу од 20 одсто, док је у Србији током пандемије расла запосленост и отворено додатних 60.000 радних места.

Предлогом буџета за 2022. годину, додаје Брнабић, предвиђено је и повећање плата у јавном сектору и да оно у просеку износи 7,4 одсто.

“Од августа 2014. до данас плате, без овог повећања од јануара 2022. године, у јавном сектору су расле 42 одсто, а у реалном сектору 52 одсто”, рекла је Брнабић и додала да се смањује јаз између плата у јавном и приватном сектору.

 

Држава може да реагује само ако новинари пријаве претње

Премијерка Брнабић изјавила је данас, на питање новинара шта ће држава учинити поводом претњи које је добила новинарка Војса због извештавања о Линглонгу, да свака претња упућена новинарима прво мора да се пријави надлежним органима да би они могли да реагују.

"Те претње се пријаве и надлежни органи одмах реагују. Тужилаштво има обавезу да реагује у првих седам дана и тако се и ради. Такође, имам једном месечно састанак са Радном групом за безбедност и заштиту новинара, на којој пратимо колико је било тих претњи и како се по њима поступало", рекла је Брнабићева.

Истакла је да нико нема транспарентнији систем од Србије у случају претњи или напада на новинаре.

Молим да пријаве те претње и онда ћемо даље поступати, поручила је премијерка.

На питање да прокоментарише то што су кинески радници у Линглонгу ометали новинаре у раду и блокирали им пут, она је рекла да и то треба да се пријави да би држава могла да реагује, као и да верује да је МУП и реаговао тамо где је требало да реагује.

На констатацију новинара да је у том случају била угрожена Уставом загарантована слобода кретања, Брнабићева је рекла да не може да говори о појединачним случајевима.

"Ја бих ту остала и позвала припаднике МУП и чекала да они реагују. Ако нису (новинари) то урадили - како онда МУП може да им обезбеди слободу кретања", рекла је Брнабићева.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести