Чадеж: Влада до сада прихватила 63 иницијативе ПКС 

БЕОГРАД:  Ослобађање произвођача обавезе да производе одређену количину такозваних белих векни од брашна Т-500 и да их продају по прописаној цени, једна је од иницијатива Привредне коморе Србије од 63 које је Влада до сада прихватила, рекао је данас председник ПКС Марко Чадеж.
marko cadez
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Подсетио је да је ПКС само у протеклих годину и по дана, заступајући компаније из свих сектора привређивања, доставила влади и надлежним државним институцијама мишљење привреде на 88 нацрта закона, подзаконских аката и стратешких докумената, као и 190 конкретних иницијатива привредника, од којих је већ прихваћено 63.

ПКС је, како додаје, у сталној комуникацији са ресорним институцијама, са којима заједнички ради на реализацији осталих иницијатива привредника како би се изменама прописа, смањењем трошкова и поједностављењем процедура, релаксирали услови пословања и отклонили проблеми са којима се компаније суочавају у пракси.

Међу прихваћеним иницијативама привредника највише их је из сектора агробизниса, те су тако прошле године смањене или укинуте царине за увоз какаа у зрну, зачина и палминог уља, маслаца и млека у праху, и сока од поморанџе, чиме су прехрамбеној индустрији значајно умањени трошкови за набавку сировина, оценио је Чадеж.

Директор маркетинга компаније "Дон дон" Милош Марковић поздравио је одлуку Владе да не продужи Уредбу о цени белог хлеба и ангажовање ПКС.

"Како је на тржишту већ могао да се нађе хлеб истог квалитета, чак и јефтинији од прописане цене, не очекујемо да ће доћи до било каквих промена", оценио је он, додајући да иако се у Србији генерално и даље више у исхрани користи бели хлеб, последњих година показало се да се у све већој мери траже и квалитетније врсте хлеба.

"Зато се сада отварају услови за шири пласман разноврснијег хлеба који ће потрошачима пружити већи избор и бољи квалитет", каже Марковић.

Димитрије Ивановић, секретар Удружења за прехрамбену индустрију ПКС, указује да више није било економског оправдања за даље продужавање ове уредбе, донете 2010. године, на шта су указале и темељне анализе тржишта Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Поред успешних иницијатива у сектору пољопривреде, на предлог ПКС измењен је Закон о улагањима, чиме су изједначени домаћи и страни инвеститори при увозу опреме која представља основно средство за рад.

Поред тога, Фонд за развој Републике Србије за одобравање кредита, чији је циљ подстицање пословања, определиће већа бесповратна средства за привреднике у девастираним подручјима.

Међу усвојеним иницијативама ПКС у протеклом периоду издваја се шест иницијатива битних за фармацеутску и медицинску привреду, од којих је најзначајнија да је продужен рок важења решења којим се издаје дозвола за лек, на период од шест месеци, тако да се у поступку обнове дозволе не прекида промет лека, чиме су створени услови за континуитет у снабдевању, и олакшани пословање и планирање.

Измењен је Правилник о здравственој исправности дијететских производа, а смањене су и царина за увоз одређених синтетичких предива, делова за производњу бицикала, хелијума, чиме су растерећене прехрамбена, текстилна, хемијска и металска индустрија.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести