Да не зафали новца за отпремнине радника

У буџету за наредну годину је за отпремине запосленима у предузећима у приватизацији, такозвани Транзицони фонд, предвиђено две милијарде динара, што је довољно за исплату социјалних програма за око 3.000 радника.
д
Фото: Dnevnik.rs

Како је за приватизацију остало још преко 140 предузећа у којима има око 50.000 запослених, Фискални савет Србије процењује да за Транзициони фонд, уколико ће наредне године заиста бити завршена приватизација, није издвојено довољно новца.

Држава свим радницима који су проглашени за технолошки вишак у предузећима која се приватизују гарантује 200 евра по години радног стажа. Током ове године је, према подацима ФСС, из Транзицоног фонда исплаћено  тек око милијарду динара, односно отпремине за око 1.500 и 2.000 радника, иако су издвојена средства у буџету за 2017.годину била троструко већа и износила три милијарде динара. Већ ова чињеница говори да се решавање статуса неприватизованих предузећа и њихових запослених одлагало и ове године и да су остављена за наредну, мада је велико питање да ли ће и бити донета решења за њих. Тим пре, како је недавно рекао државни секретар Министаства привреде Драган Стевановић, што се не очекује да сва преостала предузећа, а очекује се да их буде 120, наредне године нађу нове власнике јер су нека од њих пропала, а нека само фиктивно постоје и немају делатности па је за њих једини спас стечајни поступак.

- Компаније ће бити понуђене потенцијалним купцима по најповољнијим условима, али њихова имовина више не може да служи као хипотека за кредите, као што је то некад био случај. Сада ће се започети нови бизнис од почетка или ће се, кроз реконструкцију, санацију и адаптацију , нови власници бавити неком делатношћу коју одаберу – објаснио је Стевановић.

Рачуница Фискалног савета Србије показује да у неприватизованим предузећима која се налазе у приватизационом портфељу, ради око 50.000 радника. На основу новца који је за 2018.годину издвојено у Транзициони фонд, ФСС изводи закључак да то значи да приватизација неће бити у већем обиму решавана ни догодине. Судећи према плановима из буџета, указује ФСС, може се закључити да се у 2018. години планира решавање статуса само мањег броја предузећа. Уколико се, ипак, одлучније определи статус већег броја предузећа – кроз приватизацију или стечај, онда ће буџет за исплату отпремина у 2018. години бити пробијен за неколико милијарди динара. Наиме, већем броју запослених од планираног биће исплаћени социјални програми барем у износу који је држава утврдила - 200 евра по години радног стажа.


Највише 8.000 евра

Влада Србије је почетком 2015.године усвојила три модела социјалног програма за све раднике који ће током приватизације остатити без посла, од којих ће запослени када буду проглашени као технолошки вишак могу да бирају за себе најповољнију опцију. Лимит за исплату државних отпремина утврђен је на 8.000 евра по раднику и он заправо покрива и највећи радни стаж од 40 година.

Као друга опција, радницима који су постали технолошки вишак понуђен је обрачун по Закону о раду, с тим да и ту укупна сума не може бити виша од 8.000 евра, а исплата по години стажа код последњег послодавца не може бити виша од 500 евра на дан састављања списака вишка запослених. Трећа опција је исплата отпремине у износу од шест просечних зарада по запосленом по последњим подацима РЗС. Утврђено је да запослени не може остварити право на отпремину за исти период за који му је она већ исплаћена код истог или другог послодавца. То је значајна новина, јер су раније запослени у свакој фирми добијали отпремину на укупан стаж, па се догађало да су појединци узимали новац више пута јер није вођена евиденција о томе.


Из података Савеза самосталних синдиката Србије произилази да је држава до краја прошле године пронашла решење за 330 предузећа, а отпремину у њима добило је 24.474 запослених. Свим радницима обезбеђена је отпремина од 200 евра по години радног стажа.

Иначе, држава се одлучила за оснивање Транзицоног фонда 2015. године и тада је у њему било 16 милијарди динара намењених за социјалне програме. Први су, према државном плану, отпремину добили радници 188 предузећа која су одмах завршила у стечају. Утврђено је да од 188 фирми за стечај у 70 нема радника, док је у преосталим било око 5.000 запослених и они су добили државне отпремине од 200 евра по години радног стажа, с тим да највиша није могла прелазити 8.000 евра. У предузећима која су приватизована 2016. и 2017.године било је још око 20.000 радника. Када се сабере број радника који је одмах добио отпремине због одласка предузећа у стечај и оних чија су предузећа приватизована до краја прошле године, долази се до бројке од 24.474 радника који су добили новац из Транзиционог фонда након што су постали прекобројни.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести