Европске банке од 2008. отпустиле 20 одсто запослених

ЛОНДОН: Шефови европских банака су, након још једне бурне године, најавили смањење више десетина хиљада радних места како би покушали да се изборе са хронично лошом профитабилношћу.
otkaz otpustanja
Фото: pixabay.com

Притиснути вишегодишњим негативним каматним стопама Европске централне банке, успоравањем економског раста, Брегзитом и пооштравањем регулативе, зајмодавци широм Немачке, Велике Британије, Француске, Шпаније и Швајцарске заједно су најавили ове године гашење више од 60.000 радних места, пише Фајненшел Тајмс.

Број запослених у првих десет банака у Европи по тржишној капитализацији пао је од 2008. године за 20 одсто на 1,1 милион. Насупрот томе, у првих десет банака у САД-у тај пад износи око 7,0 процената.

Оволико смањење броја запослених великим делом потиче из посрнулих инвестиционих банака у региону, које трпе због општег пада прихода и континуираних губитака тржишних удела због америчких конкурената.

Рејтинг агенција Мудис, која је ове седмице променила прогнозу будућих изгледа глобалног банкарства са стабилних у негативне, упозорава да ће се "јаз у погледу профитабилности између банака из еврозоне и њихових ривала у свету додатно продубити“ у средњем року, упркос великом смањењу броја запослених.

Трошкови смањења вишка капацитета кроз реструктурирање... оптерећују биланс унапред, а повећање профитабилности као резултат тога ће се добити тек у дугом року, упозорили су Мудисови аналитичари у извештају.

Наредних неколико година могло би да донесе још већи ударац запосленима. Многи водећи зајмодавци у региону се припремају за потенцијални талас консолидације до којег могло да дође с обзиром на то да "омекшава" проитивљење европских политичара и регулатора стварању потпуне банкарске уније.

То би раскричило пут прекограничним спајањима која би неминовно довела до "оптимизације" кадрова елиминисањем радних места која се преклапају, а не треба занемарити ни даљу дигитализацију пословања која смањује потребу за људским радом, посебно у пословању са становништвом, закључује Фајненшел Тајмс.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести