Фајненшел Тајмс: Србија муњевито иде напред

ЛОНДОН: Србија се препородила од 2012. године, када је била на ивици понора, и постала је стабилна економија, која континуирано бележи раст страних инвестиција и бруто домаћег производа, као и пад нивоа јавног дуга, оцењује британски Фајненшел Тајмс (ФТ).
f
Фото: Youtube Printscreen

У специјалном додатку под насловом "Србија муњевито иде напред", ФТ је кроз три тематска текста и кроз интервју с министром финансија Синишом Малим представио успех економских и фискалних реформи наше земље, које су, како констатује британски лист, од Србије направиле "једну од европских економских звезда".

БДП земље скоро непрекидно расте од 2014. године, да би 2018. године достигла десетогодишњи рекорд од 4,4 процента, пише лист.

“Упркос међународним неизвесностима и успоравању економије у деловима ЕУ, Србија је остварила раст од 4,2 посто 2019. године - међу највишим стопама у Европи и једна је од ретких земаља на свету која је надмашила своју годишњу процену”, цитира ФТ министра финансија Синишу Малог.

Фајненшел тајмс додаје да Србија готово седам година бележи стални раст страних директних инвестиција, које су 2018. достигле рекордних 3,5 милијарди евра или 8,2 одсто БДП-а.

"С економским препородом и реформама које су у току, расте интересовање доминатних страних инвеститора за Србију", наглашава се у тексту, уз податак да су, према проценама Народне банке Србије, страна улагања у 2019. још више скочила у односу на претходну годину, на 3,8 милијарди евра.

ФТ подсећа и да је Србија прошле године по други пут проглашена за светског лидера по страним гринфилд инвестицијама на ранг листи фДи Интелиџенса, напомињући да је, према евиденцији фДи Маркетса, у земљу стигло 2018. године 105 појединачних пројеката страних гринфилд улагања.

"Већина страних инвестиција, око 70 одсто, и даље долази из земаља ЕУ, нарочито из Немачке, Италије, Холандије и Аустрије, које су уложиле велика средства у српску производњу, посебно у аутомобилске компоненте".

Америчке стране директне инвестиције су још један истакнути играч, док су кинеске последњих година значајно порасле, чинећи 20 одсто укупног прилива СДИ у Србији у 2018. години. Гринфилд улагања из Кине у Србију су, према подацима фДи Маркетса, прошле године достигла рекордне нивое са 16 пројеката у вредности од 625 милиона долара, напомиње ФТ.

Лист наводи, позивајући се на разговор у Народној банци Србије, да је "поред фискалне консолидације и ублажавања монетарне политике, Србија спровела бројне структурне реформе, посебно у погледу флексибилности тржишта рада, реформи финансијског сектора и смањења неквалитетних кредита, затим у области пореске политике, лакоће добијања грађевинских дозвола, итд".

Такође истиче резултате на тржишту рада, где је стопа незапослености пала на 9,5 одсто прошле године са нивоа од око 26 одсто 2013, и апострофира успех Србије у управљању јавним дугом, који је, како наводи, према подацима Министарства финансија оборен са око 77 процената на 51 одсто данас.

Земља има кредитни рејтинг ББ + са позитивним изгледима, према рејтинг агенцији Стандард & Пурс, а забележила је и импресиван напредак на Дуинг бизннис листи Светске банке скочивши са 93. места 2013. године на 44. позицију 2019. међу 190 земаља, наводи се у специјалном додатку ФТ-а посвећеном Србији.

Поред снажних макроекономских показатеља, страни инвеститори налазе да Србија нуди неодољив низ атрактивних услова за пословање, пише у тексту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести