Фирма из Рашке шије за Армани, раст приозводње текстла 9,2 посто

БЕОГРАД: Индустријска производња текстила у Србији порасла је ове године за 9,2 одсто, а знатном напретку у овој области сведочи и фирма "Лус с Текстил" из Рашке, која је потписала уговор са чувеном модном кућом "Ђорђо Армани".
radnici
Фото: Tanjug/ R. Prelić, ilustracija

Панталоне, џинс и перјане јанке познатог креатора производиће се и у Србији, а прва испорука из Рашке за "Армани" најављена је за почетак наредне године.

Познато је да ово домаће предузеће из Рашке послује од 2019. године и до сада је остварило сарадњу са најпознатијим европским брендовима као што су "Монклер", "Риплеј", "Хуго Бос" и "Филип Плејн".

Саветник Удружења за текстил у Привредној комори Србије Немања Јовановић рекао је Танјугу да је ситуација у текстилној индустрији на нивоу Србије доста боља у односу на претходну годину и прецизирао да је индустријска производња у овом сектору за 9,2 одсто већа него лани.

Такође, додао је да је за првих девет месеци ове године порастао извоз домаћих текстилних производа производа на инострано тржиште, те да је за осам одсто већи у односу на исти период 2020.

За првих девет месеци прошле године, према његовим речима, извоз производа текстилне индустрије је био вредан од 68,2 милијарди динара, док извоз за исти период ове године износи 73,2 милијарди динара.

У Србији је, каже Јовановић, тренутно регистровано око 1.600 привредних субјеката који се баве текстилном индустријом и додаје да у тим предузећима ради око 84.000 запослених.

Објаснио је да ПКС помаже прдузећа текстилне индустрије у виду промоције овог сектора и организације учешћа на међународним сајмовима.

"Ове године смо организовали први сајам радне и заштитне одеће у Дизелдорфу у Немачкој, где је своје производе излагало девет српских компанија, а следеће године је плану да са домаћим компанијама учествујемо на сајму моде у Мадриду", навео је Јовановић.

Додао је да ПКС тренутно разматра могућност за учешће на сајму у Лондону, који се одржава 2022. године.

Јовановић је прокоментарисао стручни кадар у оквиру текстилне производње са којим наша земља располаже и поричио да стручног кадра тренутно у Србији има довољно, али да постоје тенденције да се појави потреба за проширењем капацитета броја запослених у овом сектору.

"Уведен је систем дуалног образовања где су уведени смерови попут моделара и модног кројача, тако да би се евентуални проблем са мањком радне снаге превазисао за две-три године", објаснио је Јовановић.

Такође, истакао је да за проширење производње у овом сектору држава организује низ олакшица и субвенција, како би се развој ове гране индустрије подигао на виши ниво.

Навео је да Национална служба за запошљавање има програм у оквиру кога се врши обука радника, као и да Развојна агенција Србије има олакшице и сваке године објављује уредбу за инвестиције у општинама широм Србије.

Додао је да Министарство привреде спроводи програм за куповину и набавку опреме за производњу у текстилној индустрији, те позвао све заинтересоване да искористе повољности које им се нуде, како би се унапредио развој домахе производње.

У прилог томе колико је прастао ниво текстилне производње у нашој земљи говори и чињеница да је компанија Лус Текстил из Рашке у априлу ове године договорила сарадњу са чувеним дизајнером Филипом Плејном, док су пре неколико дани потписани и пословни уговори са модном кућом "Ђорђо Армани".

Директор текстилне компаније "Лус Текстил" Сава Митровић истакао је у изјави за Танјуг да је његова фирма највеће домаће предузеће у овој области, која послује од 2019. године и тренутно има преко 350 радника.

Објаснио је да је производни капацитет који има његова компанија усмерен ка њавећим модним европским брендовима попут "Монклера", "Риплеја" и "Хуго Боса" и изразио задовољство што је, од пре пар дана, потписан је уговор са модном кућом "Армани".

Он каже да је приоритет његове компаније квалитет производње, те да су то иностране фирме препознале као добру подлогу за међусобну сарадњу.

"Трудили смо се да будемо иновативни. Тај приступ и континуирана преданост раду на подизању квалитета је дао резултат, те је један по један бренд почео да долази до нас, па се палета наших производа брзо проширила", навео је Митровић.

Према његовим речима, предмет сарадње са компанијом "Армани" ће за почетак бити, панталоне, дзинс и перјане јакне. Очекује да први комади домаће производње за "Армани" буду испоручени у јануару или фебруару наредне године.

Подсетио је да је његову компанију, пре две и по године приликом отварања, посетио и председник Александар Вучић и додао да је ПКС дала знатан допринос у промоцији овог предузећа, као и пружила помоћ приликом запошљавања стручног кадра.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести