Новосадске финансије најстабилније, Крагујевац на ивици банкрота

БЕОГРАД: Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је да су четири највећа града у Србији - Београд, Нови Сад, Ниш и Крагујевац, огледало проблема целе локалне самоуправе Србије.
novi sad panorama RHA
Фото: Dnevnik.rs

Петровић је, наиме, оценио да је у тим градовима системски проблеми лоше буџетирање, одсуство контроле локалних буџета и неуређени односи локала и Републике.

Он је на конференција за новинаре на тему „Анализа финансијских проблема локалне самоуправе и локалних јавних предузећа“, казао да ова четири града имају вишегодишњи озбиљан мањак инвестиција, а да уз то посебно Ниш и Крагујевац, немају ни кредибилне буџетске процесе и имају веома велика кашњења у плаћању добављачима.

Према речима Петровића, у сва четири града постоји простор за побољшање наплате пореза на имовину.

Он је додао да су јавне финасије Београда стабилизоване и да тренутно главни град Србије има уравнотежене приходе и расходе буџета и не касни у плаћању својих обавеза, али да даје огромне субвенције за Градско саобраћајно предузеће (ГСП) Београд.

Прецизирао је да чак 15 одсто годишњих расхода или преко 100 милиона евра Београд троши на покривање губитка система јавног превоза.    

Када је реч о Новом Саду, Петровић је казао да тај град има најстабилније финасије, али да и он пати од мањка јавних инвестиција што је највећи структурни проблем тог града. 

Нови Сад има одрживи буџет и у року извршава плаћања, и за разлику од Београда није ни презадужен и нема огромне трошкове градског превоза, казао је он додавши да је неспорно да је градска управа тог града управљала одговорније јавним финасијама у протеклих десет година у односу на друге градове.

Према оценама председника Фискалног савета, кључно у наредном периоду је да Нови Сад не дозволи да неоправдано повећање инвестиција доведе до експлозије дуга као што је било у Београду у периоду од 2008. до 2013, а да се до недостајајућих средстава долази бољом наплатом пореза на имовину и прихода од непокретности, као и реформом локланих јавних предузећа кроз смањење субвенција и рационализацијом броја запослених.

Ниш, како је нагласио Петровић иако има веома озбиљне фискалне проблеме, још увек их може самостално решавати уколико преокрене начин управљања јавним финасијама, односно предузме мере које би створиле буџетски вишак од преко једне милијарде динара годишње или 15 одсто буџета које би искористио за  враћање старих дугова И постепено повећање инвестиција.

Крагујевац је у убедљиво најтежој финансијској позицији у односу на друге велике градове у Србији и скоро свака делатност коју обавља Град и његова јавна предузећа оптерећена је великим финансијским проблемима, казао је Петровић и додао да је тај град практично на корак од банкрота.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести