Гастарбајтери у Србији биће Турци, Таџикистанци...

– Грађевинска индустрија и тржиште некретнина у Србији се, након великог пада 2008. и 2009. године, полако опоравило у претходних десет и вратило се на сцену – изјавио је председник, ПСП „Фарман холдинг” Бранислав Грујић.
gradjevina, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Он је на панелу „Развој грађевинске индустрије” на „Копаоник бизнис-форуму”, који је јуче завршен, рекао да су некретнине свуда у свету један од базних елемената за улагање и замајац грађевинске индустрије и привреде и да би зато држава требало да субвенционише домаћу грађевинску индустрију.

– Прошле године је грађевинска индустрија имала скок и остварила учешће у БДП-у од 5,7 одсто, а тржиште некретнина је учествовало у БДП-у између 7,3 и 7,5 одсто – истакао је Грујић.

Забрињава то што, како каже, имамо пад броја запослених у грађевинској индустрији па све више послове раде иностране фирме.

Грујић је рекао да је 2017. на 2018. дошло до скока цена више од 20 одсто.

По Грујићевим речима, грађевинска индустрија је имала повећање продуктивности од само 12 одсто у последњих 30 година

– Имамо одлив радника из Србије у земље ЕУ, а младе генерације неће да се баве грађевином. Ако нека индустрија треба да добије субвенције, онда је то грађевинска, као што је то свуда у свету – поручио је Грујић.

Казао је да ће доћи до још већег одлива радне снаге када у другој половини године, као што је најављено, буде олакшано добијање радне визе за Немачку.

– С друге стране, имамо кинеску, турску, албанску радну снагу, а чак ћемо је имати и из Таyикистана, а и велики део опреме и материјала се увози. Зато грађевинска индустрија треба да нађе начин како да стимулише наше раднике и да имају веће плате, кроз разне олакшице или субвенције – навео је Грујић.


Зафалиће и канцеларија

Руководилац Одељења процена и саветовања за Југоисточну Европу у компанији ЦБРЕ Небојша Нешовановић је рекао да је стање на тржишту у Србији тренутно најбоље до сада, али да ипак није добро ако се поредимо са земљама у региону као што је Бугарска.

– У поређењу с Бугарском заостајемо, то је озбиљан проблем, нисмо свесни тога јер се никад нисмо кретали бољим темпом и није нам никад било боље – казао је Нешовановић.

Напоменуо је да у Београду производимо упола мање канцеларијског простора од Софије.

– Канцеларије су вам најбоље фабрике, на пример у „Ушће 2” биће инвестирано више од 60 милиона евра и ту ће радити 2.000 људи, који ће производити вредност као добра фабрика аутомобила – казао је Нешовановић.

Истакао је да је проблем и то што немамо институционалне инвеститоре, и да ће Србија постати привлачнија за улагаче у тој индустрији тек када добијемо инвестициони рејтинг или када будемо постали члан ЕУ.


Додао је да би приоритет за развој грађевинске индустрије у 2019. требало да буде набавка нових софтвера који би омогућили већу продуктивност у грађевинском сектору. По његовим речима, грађевинска индустрија је имала повећање продуктивности од само 12 одсто у последњих 30 година. Грујић је рекао да имамо сјајне стручњаке који се баве БИМ моделима у грађевинарству, али који раде за свет, пошто не могу тај модел да примене у Србији. Додао је да се процењује да ће отприлике десет милијарди евра бити уложено у развој тих нових софтвера у грађевинској индустрији.  

Е. Дн

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести