ГЛОБАЛНЕ ПРОМЕНЕ У ИТ СЕКТОРУ Има ли кризе и ОТКАЗА у НОВОСАДСКИМ компанијама

На­кон ве­ли­ког раз­во­ја и успо­на ин­фор­ма­ци­о­них тех­но­ло­ги­ја у све­ту, ИТ сек­тор се по­чет­ком го­ди­не су­о­чио с про­ме­на­ма па је на гло­бал­ном но­воу без по­сла оста­ло го­то­во 100.000 струч­ња­ка из ове обла­сти.
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Изгледа да се слика с глобалног нивоа помало прелила на Србију и да је прошло време у којем је ИТ сектор био привредна грана у којој се лако и брзо могло запослити, а ИТ стручњаци били дефицитаран кадар и без већих проблема могли да промене радно место - јер се у првом кварталу 2023. године знатно смањио број огласа за ИТ позиције. Према речима пиар менаyера сајта HelloWorld.rs

Марка Вучетића, број огласа мањи је за чак 50 одсто у односу на исти период прошле године, али је, иако је дошло до промена у ИТ сектору, овај кадар и даље дефициран и Србији и недостају квалитетни стручњаци.

- И на нашем тржишту је дошло до промена и једна компанија са седиштем у Београду изашла је с информацијом да је отпуштено 200 ИТ стручњака, али не треба очекивати да ће се нешто слично догађати и да ће отпуштања бити већих размера - каже Вучетић. - Када је реч о Новом Саду, у којем послује доста компанија из ове области и који је један од ценатра ИТ сектора у Србији, за сада није било већих отказа и ситуација је уобичајена.

Он истиче да је садашња ситауција на домаћем тржишту у ИТ сектору последица стања на глобалном тржишту, која је изазавало више фактора - економска криза, рат у Украјини, глобална геополитичка дешавања...

- Осим тога, променила се и политика пословања па многе компаније аутоматизују и оптимизују своје процесе и окрећу се ка исплативијим, економичнијим пројектима. У таквим ситауцијама се дешава да радници, који су на бенчу, а реч је о онима који су званично запослени и примају плату а немају пројекте или послове на којима би могли да учествују, углавном остају без посла - каже Вучетић.

По његовим речима, смањење броја огласа за ИТ позиције у првом краталу ове године је последица нове ситуације у овој грани индустрије и свакако је велика промена, али не и алармантна.

- Мањи број огласа за радна места у ИТ сектору јесте велика промена у односу на неколико година раније јер је тада, у истом периоду, број огласа растао за 50 одсто. Ипак, неће бити већих поремећаја, али је извесно да неће ни бити исто као до сада. Несумњиво је да у ИТ сектору има посла, а садашња ситуација је прилика да мање компаније дођу до квалитетних и искусних ИТ стручњака, пре свега, медиора и сениора, а то је и прилика да се ти стручњаци запосле у компанијама које нису из ИТ сектора, попут банака - каже Вучетић.


Просечне плате

У склопу истраживања које сваке године ХеллоЊорлд.рс спроводи су и подаци о просечним платама запослених у овој грани индустрије. Просечне зараде ИТ стручњака одавно су далеко веће од просечних на републичком новоу, па је тако у августу 2022. године просечна плата запослених у ИТ сектору у Војводини била 1.550 евра. У Београдском региону просечна плата запослених у ИТ сектору била је 1.800 евра, јужној и источној Србији - 1.250, а у Шумадији и западној Србији - 1.200 евра. Плате су остале на истом нивоу као и раније, а и ове године највише су за запослене који раде на позицији софтвер девелопера.


Истичући да се ИТ сектор у Србији веома брзо развијао и да је кадрова у овој области и те како недостајало, Вучетић напомиње и да се и ту ситуација знатно променила - повећан је број места у школама и на факултетима за образовање у овој области, а много је оних који су пролазили обуке како би радили у ИТ сектору. Он указује да ће ИТ стручњаци с искуством, чак и ако се деси да остану без посла, сигурно брзо поново радити и да то потврђују и подаци са сајта ХеллоЊорлд.рс јер су ове годне најтраженији софтвер девелопери.

Д. Млађенови

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести