И најјаче економије „заражене“ корона вирусом 

Још почетком фебруара економска ситуација у Европи је деловала као обећавајућа, ако се изузму краткорочне потешкоће у саобраћају због невремена.
Avio saobrćaj Foto: Youtube/printscree
Фото: Youtube Printscreen

Док је привреда блистала, угоститељи су трљали дланове очекујући пораст посете и броја ноћења. Међутим, догодило се– један од најзначајнијих излагача, произвођач сатова и накита „Булгари“, из безбедносних разлога отказао је своје учешће на овогодишњем сајму накита и сатова у Базелу „BaselWorld 2020“.

Имајући у виду да од неколико десетина хиљада посетилаца велики број долази из земаља Далеког истока, на које се већ од појаве корона вируса није више могло рачунати, други сајамски излагачи посегнули су такође за немилом безбедносном мером. Упркос томе, организатори су потврдили да ће се сајам ипак одржати, да коронавирус неће толико нашкодити сајџијама и јувелирима.

Док се у земљама Европске уније још увек разматрају опције, влада Швајцарске је крајем фебруара донела одлуку да такође из безбедносних разлога до 15. марта забрани сва јавна окупљања чији број учесника премашује хиљаду. Тиме су домино-плочице почеле редом да се руше. Испоставило се, док су појединци у страху од заразе опасним вирусом, економија је већ оболела!

Колика ће бити економска штета још је тешко проценити. Отказани су прво сајам сатова и сајам аутомобила у Женеви, затим је померен сајам накита и сатова у Базелу, који је требало да траје од 28. априла до 4. маја, али ће се одржати тек у јануару 2021. године. Ни базелски фестивал „Fastnaht“ ове године неће бити одржан, нити ће се играти фудбалске утакмице швајцарске Суперлиге. Такође су отказани скијашки маратон и бројни музички концерти, док ће се хокејашке утакмице играти без публике.

Муку организатора ових манифестација непосредно деле и хотелијери, којима ових дана, као и авио-превозницима, свакодневно „пљуште“ откази аранжмана, понајвише оних групних. Авио-превозници су на граници штрајка, а хотелска индустрија је „десеткована“. Бројни пријеми и пословне вечере ће бити одложене на неодређено време, али ни кетеринг неће бити потребан.

Будући да су штандови већ били постаављени, штете због отказивање само сајма аутомобила у Женеви је, према тврдњи швајцарских медија, процењена је на око пола милијарде швајцарских франака. Да би ублажили известан губитак, излагачи су организовали онлајн-презентације својих модела, док је недостатак пословних сусрета на сајмовима окарактерисан као „непроцењива економска штета“.

Паралелно са сајмовима, систематски се отказују пословна путовања свих већих привредних субјеката, па овде највеће швајцарске компаније, попут „Роша“, „Новартиса“ и „АББ-а“ прате ситуацију, док је „Нестле“ потпуно отказао сва пословна путовања. У Немачкој је концерн „Евоник“, за сада, дозволио само појединачна путовања, док су све групне или дуже резервације отказане.

Европски хотелијери су стављени на муке, разматрајући како да санирају штету отказаних групних резервација и колико ће обарање цена да попуни њихове капацитете. И поред манифестација којима су се макар једном годишње пуниле хотелске касе, многа предузећа најављују да им хотелске услуге у наредном периоду неће бити потребне. У оваквим ванредним ситуацијама ни уплаћено осигурање од отказа резервације не мора да игра велику улогу.

Немачки медији упозоравају да ситуација подсећа на 2003. годину, када се појавио вирус САРС, када је економија такође претрпела огроман ударац. Швајцарци се присећају да је у време САРС-а базелски сајам накита и сатова угостио 400 излагача и 22 процената посетилаца мање неко претходне године, што је тада резултовало мањком промета од 1,8 милијарди франака.                

Бојан Харновски

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести