Идеја средњошколаца у ПКС: Паметна кутија за лекове

БЕОГРАД: Паметна кутија за лекове која се програмира од стране корисника, тако да га она обавести жвучним и светлосним сигналом када треба да попије лек, као и СМС порука коју ова кутија шаље пријатељу пацијента као обавештење, део је пословних идеја које су се данас могле чути на завршној конференцију у оквиру пројекта "Предузетник у средњој" у Привредној комори Србије.
PKS
Фото: Tanjug

Пројекат се реализује другу годину заредом са жељом да се младима - средњошколцима, приближи пословни свет и да их подстакне да развијају сопствени бизнис, а тренутно је у току трећа, такмичарска фаза, речено је Танјугу у ПКС.

"Кутија се програмира од стране корисника тако да га она обавести звучним сигналом када треба да попије лек, а светлосним сигналом показује који лек треба да узме. Јединствена је на свету по томе што, уколико се деси да пацијент не узме лек, кутија ће послати унапред договореној особи, пријатељу, обавештење да пацијент није узео терапију", каже ученик београдсеке Средње електротехничке школе "Никола Тесла" Никола Опачић.

Трећа фаза пројекта представља завршну конференцију у ПКС где ће стручни жири оцењивати квалитет бизнис плана и презентације, а око 25 тимова, који су формирали фиктивне фирме, такмиче се за најперспективнију, најкреативнију и одрживу идеју представљену кроз пословни план.

Четврта фаза пројекта одржаће се поново у средњим школама у септембру и октобру, кажу у ПКС, где ће ученици који су учествовали у другој и трећој фази, пренети своје ново знање и искуство колегама из клупа.

"У четвртој фази ће своје новостечено знање и искуство пренети својим колегама у средњим школама. Ове идеје су веома иновативне и креативне и сигурно ће нека од идеја и заживети у пракси.Иако су то средњошколци, веома су креативни и инспиративни", рекао је Игор Сужњевић из Организација за промоцију потенцијала Србије (ПРОМОС).

У првој фази пројекта која је реализована током марта, успешни предузетници одржали су у београдским средњим школама предавања о свом путу до успеха за око 1500 ученика.

Други део пројекта у виду радионица одржан је на Економском факултету у Београду у априлу, где је око 150 ученика имало прилику да чује како покренути посао, чему служе пословни инкубатори, да сазнају више о маркетингу, основама финансијске анализе, стратегијском менаџменту и изради бизнис плана.

Пројекат су подржали Економски факултет у Београду, Образовни центар „Equilibrio“ и Научно-технолошки парк Београд.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести