ИСТРАЖИВАЧКО-РАЗВОЈНИ ИНСТИТУТ ОД ВЕЛИКОГ ЗНАЧАЈА ЗА НАШУ ЗЕМЉУ Вештачка интелигенција из Новог Сада ствара будућност

Бави се и, између осталог, аутоматским препознавањем говора, односно технологијом која анализира изговорене речи и фразе и преводи их у писани текст.
1
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Истраживачко-развојни институт за вештачку интелигенцију у Новом Саду бави се истраживањима њене примене у различитим областима, па је тако већ сада могуће из сателита снимати земљу и на основу тога одредити квалитет исте или у будућности брисати листе чекања код лекара. 

Како сазнајемо од др Слободана Илића, научног сарадника на Институту који је и члан групе за компјутерску визију, компјутерски вид и даљинску детекцију, ова установа је основана 2021. године са циљем да унапреди област вештачке интелигенције у региону. Још један од разлога је и тај што је, према његовим речима, држава препознала потребу развоја вештачке интелигенције и њене примене. Постоји пет истраживачких група у Институту у којима раде млади истраживачи. Прва носи назив „Human Computer Interaction”, и по речима др Илића бави се интеракцијом између компјутера и човека. 

Већ сада могуће је из сателита снимати земљу и на основу тога одредити квалитет 

Бави се и, између осталог, аутоматским препознавањем говора, односно технологијом која анализира изговорене речи и фразе и преводи их у писани текст, што олакшава интеракцију између људи и рачунара путем говора.

Друга истраживачка група која носи назив  „AI in Healthcare & Lifescience” се бави применом вештачке интелигенције у здравству. 

- Истраживања су базирана на доношењу бољих дијагноза, да се види како се могу створити бољи лекови, између осталог, и кроз сарадњу са привредним партнерима – казао је др Илић. 

Поменуо је и пројекат за осавремењивање мамографије у Србији, како би се помогло у доношењу дијагноза. 


Да ли треба страховати?!

Др Слободан Илић сматра да не треба страховати од вештачке интелигенције, уколико се она користи на правилан начин, јер је реч о технологији као и свакој другој.
- Када би сте пре 100 година питали људе да ли има потребе да се плаше веш машине, можда би вам потврдили, јер би њена примена елиминисала посао домаћице. Међутим, показало се да је та технологија веома корисна и уколико се у тој функцији примењује, она је помоћ човеку. Можете да узмете део из машине за прање веша и да га ставите у тенк и да он обавља сасвим другу функцију. Онда треба да се плашимо. Тако је одговор двојак. Јер зависи од људи и начина на који ће вештачку интелигенцију користити у будућности – каже др Илић.
 


- Истраживања су базирана на то да помогнемо лекарима да буду више сигурни у оне дијагнозе које су потпуно негативне. Односно, уз помоћ вештачке интелигнеције би се избегли беспотребни одласци жена на секударне институције које треба да буду резервисане за оне случајеве када је човек болестан – појаснио је др Илић.

Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Група под називом „Computer Vision & Remote Sensing” или, у преводу, рачунарски вид и даљинска детекција је фокусирана на различите области а, између осталог, и на процену земљишта посредством сателита.

- Употребом вештачке интелигеције преко сателита снимањем одређених спектара рефлексије од сунца ви можете од тих боја и читавог електромагнетног спектра да донесете закључке о земљишту. На основу тога прецизно и на великој површини за мање трошкова можете да установите какав је квалитет земљишта. На тај начин могуће је из Србије снимити парцелу у Тоскани и применом технологије видети какав је квалитет земље где неко жели, рецимо, да засади виноград – појашњава др Илић.     

С. Аничић Илић
Фото: Р. Хаџић
 

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести