Истраживање: Очекују нас двоцифрена поскупљења сировина

БЕОГРАД: Током првих месеци 2022. у Европи се може очекивати рекордно повећање цена сировина и метеријала попут дрвета, челика и пластике, због њихове несташице на светским тржиштима настале услед повећане тражње, ширења нових сојева корона вируса и затварања која су последица пандемије, проценила је међународна консултанатска кућа "Хорват" на основу истраживања очекивања пословних људи на 12 европских тржишта.
Stiropor, gradjevina, zidanje/Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Поскупљења су последица испражњених складишта, ограничене понуде и континуирано високе тражње, што ће средњорочно утиати на тржиште. Изненадна повећања цена роба нас очкују и после пандемије, пошто екстрмани временски услови, поремећаји инфраструктуре, развој финасијског тржишта, трговински сукоби и логистички проблеми све чешће нарушавају транспортну равнотежу. Због високог степена глобализације економије, последице оваквог развоја догађаја су тренутне и врло озбиљне, оценила је стручњак "Хорвата" Марија Болдор.

Она је навела да европски привредници наредних месеци очкују да највише поскупи дрво, чак 33 процента и да највише на овакав тренд утичу тржишта Северне Амрике и Кине, где је та сировина за трећину скупља него у Европи.

Болдор је рекла да се све то прелива и на српско тржиште, где грађевински, фасадерски и изолациони радови коштају знатно више него раније.

Додала је да је слично и са ценама намештаја, кућних апарата, аутомобила, некретнина и услуга занатлија које користе пластику, дрво и челик.

Болдар је напоменула да се током 2022. очекује даље поскупљење челика, који је током прве поливине 2021. године већ поскупео за 60 процената, као и палстике која је прошле године бележила рекордно високе цене.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести