ИТ сектор најтраженији, опада интересовање студената за право, економију...

Иза нас је упис на факултете, а као и претходних година, показало се да су интересовања за неке струке, и поред малог броја радних места или бар огласа за посао, и даље велика, али и то да за поједина, до недавно веома атрактивна занимања попут економије и права, интресовање наставља да опада.
studenti upis, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Истовремено, на тржишу рада поједина занимања за која су се будући студнети, углавном, опредељивали, послодавци или уопште нису заинтересовани или је заинтересованост мала. Уз то, ИТ струке и те како су занимљиве будућим академцима, али и послодавцима.

На основу података о првом уписном року на државним факултетима у Србији које је прикупио Сајт NajStudent.com видљиво да је било више пријављених кандидата него слободних места јер је на 33.937 слободних места конкурисало 35.093 будућа студената. С друге стране, на сајту Poslovi.Infostud.com у протеклих годину дана било је укупно 26.814 огласа за висококвалификовану радну снагу, односно конкурса где је као услов наведено високо или више образовање. Сајт NajStudent.com је ове податке искористио да  утврди у коликој мери понуда радних места и трендови на тржишту рада прате интересовање будућих броцоша. Анализа је показала да су будући академски грађани били веома заинтересовани да студирају психологију, медицину, фармацију, ИТ струке... Тако је чак више од шест матураната конкурисало на једно место на смеру Психологија на Филозофском факултету у Београду, а овај смер је на свим факултетима у Србији био евома атрактиван јер је на укупно 328 места конкурисало 1.371 матураната, односно више од четири на једно слободно место. Што се тиче понуде послова на сајту Poslovi.Infostud.com у протеклих годину објављено је укупно 563 огласа везаних за психологију, а најтраженије позиције су биле везане за ХР и конкретно занимање психолог.


Економија и право

Претходне године било је много огласа намењених економистима и сродним пословима – преко 11 одсто огласа, четири одсто за маркетинг и ПР позиције, а проценат огласа везаних за трговину и продају премашио је 13 одсто. Ипак, заинтересованост за ове струке владала  је само за упис на  Економски факултет у Београду, а на осталим је било мање кандидата него слободних места. Кад је право у питању, претходне године било је свега 2,5 одсто огласа за ову струку, а приметан је и пад у интересовању матураната за упис јер ће у јунском року бити попуњено око 75 одсто слободних места на правним факултетима.


На другом месту по интересовању будућих студената била је медицина па је на укупно 983 слободна места конкурисало 2.306 матураната, а слично је било и на стоматологији (1.251). фармацији (1.363), где је на једно слободно место конкурисало више од два кандидата. И док су медицинске науке већ дуго најтраженија област за студирање, понуда посла на сајту Poslovi.infostud.com није у складу с тим јер је тек око четири одсто огласа било намењено фармацеутима и стоматолозима, док за медицину, као примарну област, није било огласа.

Занимања из области ИТ не губе на популарности, што потврђују подаци са свих факултета где је ИТ примарна област јер се ове школске године на свим смеровима пријавило више кандидата него што је било  слободних места, односно на преко 5.000 слободних места, конкурисало је више од 8.000 матураната. Највећа заинтесованост је, као и претходних година, била на Факултету организационих наука, где је на 820 места било 2.157 пријављених, а слично је било и на смеру Информатика на Математичком факултету где се три кандидата такмичило за једно слободно место, док јe на ЕТФ-у 1.082 кандидата конкурисало за 720 места. Издваја се и смер Софтверско инжењерство на Факултету техничких наука у Новом Саду, где се пријавило 383 заинтересована кандидата на 80 места, док је за упис на ФТН укупно било пријављено 2.920 кандиата на 2.684 места. Интересовање матураната за ИТ корелира с потребама тржишта, будући да постоји велики број огласа за радно места у овој области. Скоро 25 одсто огласа било је намењено ИТ кандидатима, а најтраженије позиције су биле: Јава и JavaScript developer...

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести