Јагма за производним радницима у Руми, Инђији...

НОВИ САД: Најупечатљивији резултат овогодишње Анкете послодаваца, коју већ неколико година спроводи Национална служба за запошљавање, јесте  висок проценат  закључка о  недостатаку стручне и квалитетне радне снаге.
radnici.jpg
Фото: Ilustracija, freeimages.com

Наиме, Анкета послодаваца је указала на оно о чему се већ дуже време у Србији говори , а то је да посла има, али да квалификованих радника у неким локалним самоуправама нема , те да послодавци муку муче да пронађу стручну и квалитетну радну снагу.

Међу општинама које имају недостатак стручне и квалификовне радне снаге налазе се и четири  из Срема: Рума, Инђија , Стара Пазова и Сремска Митровица. У све четири сремске  општине последње две-три године смањује се број незапослених , све је више оних који имају радно место али је и све више непопуњених радних места јер у тим локалним самоуправама нема довољно квалификовне радне снаге.

Надлежни тврде да ће је бити , јер се у средње школе уводе производни смерови који ће изнедрити квалификоване и стручне раднике, али ће за то требати неколико година.  У румској општини стално је отворен конкурс за радна места у производним погонима многих страних инвеститора који су у индустријским зонама ове сремске локалне самоуправе отвориле своје погоне. У десетак страних и домаћих компанија до сталног радног места могу доћи и незапослени који заврше одговарајућу обуку и који су способни одмах да почну да производе.

5 одсто стопа незапослених у Инђији

Према речима Драгана Томића из  компаније “ Адиане текс” у Руми, која шије купаће костиме,  код њих посао увек може да се нађе, јер неки радници одлазе, други долазе, али слободних места и даље има. Од опчетка ове године три компаније започеле су у румској општини проширење производних погона и запослиће 700 радника, али је велико питање да ли ће их се толико стручних и квалитетних пријавити. Јер, чак ни кинеско-данска компанија “Healt care Europe”, већ више од годину дана тражи кројаче за производњу меморијских јастука и душека, али не може да их нађе иако посла има за њих 300. 


Сремској  Митровици фале фармацеути, месари... 

Стопа незапослености у Сремској Митровици при крају прошле године пала је испод десет процената, а могла би бити и знатно мања да су на евиденцији незапослених они кадрови које послодавци траже. Тренутно су у Сремској Митровици дефицитарни фармацеути, професори немачког, математике, визике, дипломирани инжењери информатике, машински инжењери, електроинжењери, али и бравари, вариоци, машинбравари, тесари, армирачи, зидари, кувари, конобари, месари, конфекционари, обућари, кожари...


Начелник Општинске управе Рума Душан Љубишић објашњава да је локална самоуправа свесна проблема са којим се сусрећу инвеститори и недостатка стручне и квалификоване радне снаге и да ће већ од наредне школске године у средњу школу увести нови смер – техничар за полимере.

„То је неопходно јер компаније “Хачистон” и “Албон” траже овај профил. Пре две године у средњу школу вратили смо смер обућар-моделар, али деца неће да се се школују за овај посао“, објаснио је Љубишић.

300 кројача траже у Руми

На крају прошле године стопа незапослености у Инђији била је око пет процената, а отварањем нових инвестиција и проширењем производних погона у првим месецима ове проценат је данас и мањи.Немачка компанија “ИГБ аутомотиве” , која је за десет година пословања у инђијској општини запослила више од 2.300 радника, и даље тражи 200 производних радника у производним погонима са подручја Инђије и Старе Пазове. Раднике стално тражи и данска компанија „Грундфос”, којој требају производни раднициса искустом на истим или сличним пословима.

Данас у општини Стара Пазова постоји преко 1.000 приватних предузећа, међу којима су многа страна, и преко 3.000 предузетничких радњи. У општини су заступљене разноврсне индустријске делатности: металопрерађивачка, металска, посластичарска, гумарска, дрвнопрерађивачка, грађевинарство и друго. Реализацијом неколико инвестиција током прошле године запослено је око 2.500 радника, а могло би и више када би их било.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести