Још ћемо чекати да нам стигну европске камате

Доласком јесени, у Србији је почела сезона слава и празновања и готово да нема домаћинства којем неће затребати додатни кеш да би све лепо организовало.
mito, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Када новца затреба, онда је готовински кредит добро решење. Те позајмице се код нас одобравају уз камату од седам до десет одсто на годишњем нивоу, и то листом у динарима. Банке повремено имају акције па те стопе снизе за одређени период или новим клијентима који плату преселе код њих или рефинансирају кредит узет код друге банке понуде боље услове за задуживање.

Камате на динарске позајмице могле би код нас пасти, а један од основних репера на осниву којеих се оне рачунају је референтна стопа Народне банке Србије. Та стопа је ове године снижавана чак три пута. Годину смо почели с референтном стопом од три одсто. У јулу ју је Извршни одбор НБС-а снизио на 2,75 одсто. Следећи пад уследио је у августу, када је референтна стопа пала на 2,50 одсто. У октобру је ИО НБС-а ту основну камату снизио још мало – на 2,25 одсто. Последња седница ИО НБС-а за ову годину заказана је за 12. децембар и тада ће бити познато и с којим износом референтне стопе ћемо ући у наредну годину.

466,95 милијарди динара сума кеш кредита за девет месеци

О томе шта они који ће се задуживати могу очекивати и колико ће се пад референтне стопе прелити на кредите и камате, посебно оне најпопуларније, готовинске, др Милојоко Арсић с Економског факултета у Београду каже:

7–8 одсто годишња камата за готовинске динарске позајмице

– У овом тренутку не треба очекивати да камате на готовинске кредите лако склизну наниже – наводи он. – Банке на нашем тржишту имају приличне трошкове за запослене и за пословни простор. Банкарско тржиште Србије је мало па је и обим пословања такав. Код нас су у претходном периоду пале стопе на кредите намњене привреди, као и на стамбене. Што се тиче најпопуларнијих готовинских зајмова, стопе ће ту још неко време остати на нивоу од седам-осам одсто. Те позајмице се траже па банке великим делом кроз њих компензују ниже камате у другим сегментима пословања. Треба напоменути да готовински кредити спадају у оне који се брзо одобравају и ризичнији су, а то је још један разлог због чега не треба очекивати пад камата.


Стопе и више и ниже

Клијенти банка којима су камате високе треба да се присете како је било раније. Наиме, 2015. године камате на динарске готовинске кредите биле су између 15 и 18 одсто на годишњем нивоу. С друге стране, у окружењу су стопе ниже од оних које сада важе у Србији. Тако се, рецимо, у Хрватској нуде готовински зајмови уз стопу од 4,90 до 5,50 одсто на годишњем нивоу, што је готово упола нижа стопа него на нашем тржишту.  


Клијентима тако остаје да, пре него што се одлуче да аплицирају за готовински кредит, погледају услове више банака. Уколико су код банке код које имају рачун измирили све обавезе, могу погледати које услове нуде друге. Треба рећи и да мање финансијске куће могу понудити боље услове па и нижу камату јер тако лакше освајају тржиште .

Готовинске позајмице су код нас у најпопуларније. Подаци Кредитног бироа, односно Удружења банка, за првих девет месеци ове године, говоре да су се готовински кредити зауставили на суми од 466,95 милијарди динара, што је раст од 22,7 одсто. Друге позајмице бележе скроман једноцифрен раст.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести