Како ће се опоравити светска индустрија туризма?

АТЛАНТА: Пандемија корона вируса и рестриктивне мере које су због ње увеле владе земаља широм света тешко ће погодити туристичку индустрију, која у глобаном бруто друштвеном производу учествује са око десет процената, колики је и њен удео у укупном броју радних места.
y
Фото: pixabay.com

Према проценама Светског савета за путовања и туризам, око једне трећине ових радних места или више од 100.000 угрожено је због тренутне здравствене кризе, услед чега би укупни БДП света могао бити мањи за око 2,7 билиона долара.

Ситуација је тешка и у Европи, коју сваке године посети половина укупног броја свестких путника, а Европски парламент процењује да туристичка индустрија ЕУ месечно губи око милијарду евра, наводи CNN.

Настојећи да колико-толико спасе летњу туристичку сезону, Грчка планира да своје границе за иностране туристе отвори најкасније до 1. јула, али ће проналажење равнотеже између опасности од новог таласа заразе и привредног опоравка представљати тежак компромис.

"Нико не зна тачно како да то изведе", изјавио је премијер Грчке Киријакос Мицотакис у интервјуу за CNN почетком овог месеца.

У сваком случају, поновно покретање светске туристичке индустрије изискиваће ублажавање контрола на границама, међународну сарадњу и, што је најважније, поверење самих путника.

"Кључно питање је изградња поверења међу земљама у то да је поновно отварање граница безбедно и да не носи ризик од поновне заразе, као и изградња поверења најшире јавности да је коришћење авиосаобраћаја безбедно", каже Џон Холанд-Кеј, генерални директор лононског аеродрома "Хитроу", најпрометније ваздушне луке у Европи.

Пандемијом је тешко погођен и сектор путничког авиосаобраћаја, а очекујући мањи број путника током дужег временског периода авиокомпаније смањују обим својих флота и отпуштају на хиљаде радника, док слично поступају и фирме које организују крстарења бродовима.

Аеродроми и хотели покушавају да привуку туристе применом провера здравственог стања и унапређених протокола за одржавање чистоће, а ове мере, иако скупе, нужне су ради поновног успостављања поверења туриста пре него што вакцина против COVID-19 постане доступна.

"Кључно место су аеродроми", каже генерални директор Светског савета за путовање и туризам Глорија Гевара, чија организација са владама и туристичким компанијама ради на усаглашавању стандардизоване здравствене контроле и протокола за одржавање чистоће.

Како наводи CNN, очекује се да ове седмице буду издате смернице за угоститељску индустрију, а потом и за аеродроме.

Међутим, по свему судећи, број посета иностраних туриста тиме неће бити значајније повећан - у зависности од тога колико дуго на снази остану рестриктивне мере, Светска туристичка организација Уједињених нација очекује пад броја тих посета и до 80 одсто у односу на прошлу годину.

"Ово је најгора криза са којом се међународни туризам суочио откако се (од 1950. године) води евиденција", саопштила је прошле седмице ова агенција УН.

Ипак, одређену наду улива домаћи туризам, који је, после укидања рестриктивних мера, у порасту у Кини, као и Данској и Холандији, а очекује се да у свему боље прођу земље које се и иначе у већој мери ослањају на домаће посетиоце и госте из региона - осим Кине, у ту групу земаља пре свега се убрајају САД, Мексико, Бразил, Јапан, Индија, Филипини, Немачка и Велика Британија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести