Какви ће бити ефекти новог закона о порезу на ИТ заједницу?

БЕОГРАД: Ефекти најављених измена Закона о порезу на доходак грађана на ИТ заједницу биће различити за велике компаније, људе који самостално обављају делатност и за предузетнике који имају своје радње или друштва са ограниченом одговорношћу, кажу у Друштву за информатику Србије.
i
Фото: Tanjug

Управо због различитих ефеката најављених измена закона на поједине групе у оквиру ИТ заједнице, Друштво за информатику Србије је организовало данас још један округли сто и то у Приведној комори Србије, а након расправе сва мишљења ће систематизовати и упутити предлагачу, Министарству финансија.

Измене закона доносе Тест самосталности којим би требало да се утврди да ли је предузетник запослени или независни добављач услуга и да ли може да буде паушално опорезован.

Истовремено, најављене су и пореске олакшице за младе, незапослене и паушалце који од 1. јануара идуће године буду засновали редовни радни однос, а које ће износити до 70 одсто у наредне три године.

Председник Управног одбора Друштва за информатику Србије Владан Атанасијевић каже да су до сада округли столови одржани у Нишу и Новом Саду где се већ разговарало са информатичком заједницом о ефектима измена Закона о порезу на доходак грађана.

Не желим да се изјашњвама да ли су измене добре или лоше. Једноставно треба да сагледамо како утичу на одређене групе информатичара који се баве том делатношћу, рекао је Атанасијевић.

Он је навео да свака група у ИТ заједници има своје замерке и додао да великим компанијама одговара да се уреди ово питање на начин на који се већ говори, док самосталним предузетницима не одговара уређење на исти начин.
Каже и да великим компанијама одговара да имају запослене и да на нивоу читавог тржишта постоји лојална конкуренција.

Међутим, ако неко ради као да обавља своју делатност, а не плаћа све пуне порезе и доприносе очигледно долазимо до нелојалне конкуренције и тржиште је нарушено, рекао је Атанасијевић.

Извршни директор Иницијативе "Дигитална Србија" Небојша Ђурђевић каже да предвиђене мере изгледају као најбоље могуће решење за једну ситауцију у ИТ сектору где већ неко време постоји поларизација која је ексалирала у последњих неколико година.

Оно што смо ми видели крајем прошле године да је ту дошло до велике поларизације од оних компанија које не запошљавају никога као предузетника, сви су по уговору о раду, до оних који запошљавају велики број људи који су ангажовани као предузетници, каже Ђурђевић.

Тензија, како каже, долази због тога што је оптерећење питању порезима и доприносима веома различито и то ствара неравноправне услове на тржишту за компаније.

Порески саветник Милан Трбојевић каже да све предузетнике у ИТ заједници погађа Тест самосталности, јер ће сви морати да се мере да ли су самостални или не у односу на налогодавца, па да према томе плаћају додатни порез или да изаберу другачији облик опорезивањна

Примера ради, за траснсакацију, ако се докаже да падате тест, може бити опорезована 50 и више посто сама та трансакција, рекао је Трбојевић.

Објаснио је да постоји девет критеријума за оцену теста самосталности и ако неко испуни пет и више критеријума онда није самосталан, а ако испуни мање од пет, самосталан је.

Међу девет критеријума су приход, да ли имате забрану рада код другога, да ли вам тај налогодавац одређује радно време, да ли вам одређује годишњи одмор, да ли користите његову опрему, да ли радите са другим предузетницима и слично, навео је Трбојевић.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести