Лов у Србији: За капиталце и 30.000 евра

Док домаћи и страни гости буду уживали у туристичким објектима широм Србије, весело ће бити и у ловачким кућама јер и ловци знају да се веселе, поготово ако почну с чувеним ловачким причама и још чувенијим шалама.
д
Фото: Dnevnik.rs

Познато је да је лов скуп хоби, а то обезбеђује развој ловног туризма, а ова туристичка понуда  све је присутнија у Србији. Тако се и у ловачким кућама у ловиштима приређују новогодишњи дочеци, а томе погодује и то што је сезона лова у току, па је то добра прилика да се нерадни дани споје с хобијем.

У нашим ловиштима биће гостију који традиционално посећују Србију, пре свега из земаља западне Европе, а то су гости који воле да лове у српским ловиштима и задовољни су услугом и смештајем у ловачким вилама. Цене аранжмана, у зависности од дужине боравка и врсте дивљачи која се може ловити, значајно се разликују и крећу се од 500 евра до 15.000 евра, прерачунато у динаре, а за улов појединих капиталних примерака високтрофејних јелена цена премашује и 30.000 евра.

Како се може видети на сајту “Војводинашуме”аконтација за лов на јелена по грлу у периоду лова на јелене у рици је  50.000 динара, изван тог периода је 25.000 динара. Ко иде у лов на срднаћа треба да спреми за аконтацију, исту суму,  50.000 динара, јелен лопатар по грлу је 15.000 динара , колико кошта и лов на муфлона. У цене није урачунат ПДВ. Одстрел дивљег вепра кошта и  260.000 динара. Од­стрел ситне дивљачи, рецимо зеца  је 3.640 динара, а ко одстрели фазана у слободној природи платиће 1.209 динара. 

- Цене ловно-туристичких програма и аранжмана, које укључују и лов, у Војводини и Србији далеко су конкурентније у односу на ловно-туристичке понуде других земаља, пре свега Мађарске, Румуније и Бугарске – каже извршни директор за ловство, рибарство и угоститељство  у ЈП “Војводинашуме” Бранислав Станков.

- Највише  нам долазе ловци из Немачке, Аустрије, Италије, Енглеске, Шпаније, Француске... од којих смо у 2017.години остварили приход од милион и по евра. Очекујемо да ће догодине нашу земљу и ловишта посетити и више иностраних ловаца/туриста, па ће самим тим и приходи од одстрела дивљачи и пружених улуга у ловиштима и ловачким кућама бити већи.

Нема сумње да ће у ловштима  ЈП „Војводинашуме“ бити и највише гостију јер ово предузеће има матични фонд од 10.000 грла групне дивљачи и највећи фонд јеленске дивљачи у Србији. Има комплетну ловно-туристичку понуду и смештајне капацитете у 15 ловачких кућа и вила, као и Туристичку агенцију “Војводинашуме турист“.

И док се збрајају подаци колико ће бити гостију у ловиштима на дочеку 2019. године и какав ће бити приход од ловног туризма у 2018. години, познато је да је прошле ловне сезоне више од 2.500 домаћих и страних ловаца боравило и ловило у ловиштима ЈП “Војводинашуме”, које газдује са 17 шумских ловишта посебне намене на подручју Војводине на 109.824 хектара, од којих  69.584 хектара чине шуме и шумско земљиште. Део ловишта од 28.098 хектара чине ограђена ловишта, ограђени делови ловишта и узгајалишта дивљачи, а већи део ловишта, односно повшина од  81.726 хектара налази се у слободној природи, такозваним отвореним ловиштима. У тим ловиштима се газдује, пре свега крупном дивљачи, од којих се по биолошком и економском значају издвајају две главне гајене врсте - јелен и дивља свиња. За њима следи срнећа дивљач, као споредна гајена врста и две алохтоне, односно унете врсте - јелени лопатари и муфлони. 

- Већ неколико година се број  иностраних ловаца стално повећава. Међутим, свако даље повећање ће условљено је и повећањем фонда дивљачи и код других корисника ловишта на подручју АП Војводине и Србије. Ловни туризам представља специфичан сегмент туризма и један је од главних генератора развоја ловства у Војводини и Србији. Да би се даље развијао и унапређивао потребна су значајнија улагања, пре свега у матичне фондове дивљачи, затим у ловне инфраструктурне објекте, узгајалишта дивљачи, смештајне капацитете, едукацију и образовање кадрова за рад у ловном туризму - наглашава Станков.

Фото: pixabay.com

ВИП ловци воле дискрецију  

- У ЈП “Војводинашуме“ је у пре три године започела реализација програма за развој и унапређење ВИП ловног туризма – каже Бранислав Станков. - Ради се о индивидуалним програмима намењеним богатој и високо платежно клијентели, којима је цена аранжаман мање битна у односу на ниво пратећих сервисних услуга - услуге у ловиштима, квалитета смештаја у ловачким вилама и, наравно, могућности лова на високотрофејну дивљач, пре свега јелена, дивље свиње и срндаће. ВИП клијенти, осим уобичајених захтева, инститрирају и на дискрецији, траже да  се  детаљи њиховог боравка не износе у јавност.

        Зорка Делић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести