Мали: Огромна помоћ државе грађанима током пандемије

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали саопштио је данас у Народној скупштини податке о укупној новчаној помоћи државе по појединцу за ову и прошлу годину и истакао да је реч о огромним средствима.
mali
Фото: Youtube Printscreen

Министар је навео да су прошле године запослени у области туризма и угоститељства имали четири пуне минималне зараде као помоћ од државе, плус два пута по 60 одсто од минималне зараде која, подсетио је, износи 32.000 динара.

"Претпоставка ми је, с озбиром на то да је прошле године 6.200.000 људи у Србији узело помоћ од 100 евра, да су и сви они узели ту помоћ. Ове године ће узети два пута по 30 евра, а осим тога, ове године сви запослени у сектору туризма и угоститељства имају три пута по 50 одсто минималне зараде и још две пуне минималне зараде", рекао је Мали.

То, додао је, значи да ће сваки запослени у области туризма и угоститељства ове и прошле године добити укупно 269.195 динара.

Када су у питању привредници, навео је да укупна помоћ државе ове и прошле године за сваког од њих износи 174.806 динара.

"Прошле године три пуне минималне зараде и два пута по 60 одсто минималне зараде, а ове године три пута по 50 одсто минималне зараде. Претпоставка је да су сви они прошле године узели и помоћ од 100 евра и да ће ове године узети помоћ од два пута по 30 евра што значи скоро 1.500 евра помоћи сваком привреднику од државе Србије током пандемије корона вируса", рекао је Мали.

Када су у питању пунолетни грађани Србије, подсетио је да је свако ко је желео прошле године добио помоћ од 100 евра, а да ће ове године добити два пута по 30 евра што је, каже, укупно 18.800 динара.

Додао је да помоћ за пензионере за прошлу и ову годину износи укупно 33.780 динара.

Подсетио је да су пензионери прошле године, осим 100 евра, имали прилику да од државе добију и два пута једнократну помоћ од 4.000 и 5.000 динара, а да ће ове године, осим два пута по 30 евра, добити и додатних 50 евра у септембру.

"Незапослени ове године добијају 60 евра од државе. Уз претпоставку да су узели 100 евра прошле године и да ће ове године узети два пута по 30 евра, сваком незапосленом у две године обезбеђено је укупно 25.960 динара помоћи од државе", рекао је Мали.

Када су у питању Срби на Косову и Метохији, Мали је између осталог навео да ове године свако од њих, укључујући и децу, добија помоћ од 100 евра, а незапослени 200 евра.

Када су у питању самостални уметници, Мали је рекао да је за сваког од њих ове и прошле године обезбеђено укупно 151.800 динара помоћи државе.

"Ово је огромна помоћ грађанима Србије, запосленима у различитим секторима, огромна помоћ нашој привреди и свима онима који су мање или више били угрожени пандемијом корона вируса", рекао је Мали.

Додао је да су ови подаци доказ и потврда колико је Србија данас другачија и озбиљна држава.

Истакао је да је то доказ колико је наша земља јака и способна да помогне сваком појединцу.

"Огромне цифре су у питању. Ово је успех свих грађана Србије и зато вам хвала пуно на разумевању. И када је ребаланс буџета за ову годину у питању, идемо са трећим пакетом помоћи и никада већим инвестицијама у нашу инфраструктуру, здравство, набавку лекова, у све оно што је неопходно да бисмо побољшали животни стандард наших грађана и нашу инфраструктуру и да Србија настави да побеђује", закључио је Мали.

У 2020. наплаћено 18 милијарди динара више ПДВ-а него 2019.

Наплата домаћег пореза на додату вредност у 2020. години износила је 372,5 милијарди динара, а 2019. године 354,4 милијарде динара, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

"За 18 милијарди динара више смо наплатили ПДВ-а прошле године у односу на 2019. годину, у условима када смо имали корону, потпуно или делимично затварање и све остале потешкоће са којима смо се суочавали", рекао је Мали у Народној скупштини.

Навео је да је наплата пореза на додату вредност директни индикатор колико је здрава економија у смислу промета, одржања стабилности економских активности.

"То не бисмо имали да није било помоћи државе која је дата и грађанима и привреди и зато је бесмислено да било ко доводи у питање оправданост првог, другог и трећег пакета помоћи на начин на који то радимо", рекао је Мали.

Истакао је да је Србија од великог броја земаља у Европи тренутно у свему боља - здрављу наших јавних финансија, БДП-у који расте, очувању радних места, производних капацитета...

"То су чињенице које не можете тек тако да занемарите и зато са пуно оптимизма и сигурности идемо и у трећи пакет помоћи привреди и грађанима са овим ребалансом и у никада веће инвестиције јер ће оне погурати наш БДП и не само квалитет живота грађана Србије, него и развој наше економије", додао је Мали.

Србија ће увек бити ту за све њене грађане

Србија ће увек бити ту за све њене грађане и пронаћи ће начин да помогне свакоме као што је то учинила прошле године кроз два пакета помоћи и као што чини и сада, кроз трећи пакет помоћи, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

"Увек ћемо се трудити да, када је криза у питању, сачувамо наше фабрике и радна места, да и даље привлачимо инвестиције и отварамо нова радна, али и да нам здравље људи буде на првом месту", рекао је Мали у Народној скупштини.

Коментаришући примедбе Фискалног савета у вези са ребалансом буџета, Мали је рекао да је већи дефицит последица трећег пакета помоћи и огромних, никада већих инвестиција у целокупну инфраструктуру у нашој земљи.

Навео је да је држава са првим и другим пакетом помоћи прошле године спасла фабрике и радна места.

"Колико би нас само коштало да смо пустили да се фабрике затворе, да су људи остали без посла, да им нисмо помоги кроз исплате минималних зарада, гарантне шеме и мораторијум на отплату кредита. Шта бисмо онда радили?", упитао је Мали.

Истакао је да је опредељење Владе Србије апсолутно јасно, а то је да највећи терет кризе преузме држава и помогне свима како би се максимално ублажиле негативне последице корона вируса.

"Са друге стране, здравље нема цену и не пада нам на памет да немамо новца и обезбеђене вакцине, добре болнице, опрему у њима, лекове...све оно што је неопходно за здравље наших суграђана", рекао је Мали.

Прокоментарисао је и замерку Фискалног савета о томе зашто се помаже свим грађанима Србије.

"То су покушали да оправдају тиме да је, уколико дајете новац грађанима, мултипликатор тога на раст БДП-а један, а када бисте улагали у инвестиције онда је мултипликатор већи", рекао је Мали и истакао да грађани Србије нису мултипликатори већ жива бића и да је жеља државе да помогне свакоме од њих, колико год може.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести