Министарство: Нетачни подаци о отпуштању током пандемије

БЕОГРАД: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања негирало је вечерас податке представљене на данашњој конференцији посвећеној побољшању услова живота Рома да је први талас пандемије ковид-19 довео до отпуштања око 200.000 људи у Србији наводећи да је у Србији од почетка пандемије евидентирано 44.105 лица којима је престао радни однос.
dinari_2_6
Фото: Dnevnik.rs

У саопштењу министарства наводи се да је према подацима Националне службе за запошљавање, од почетка пандемије до данас евидентирано укупно 44.105 лица којима је престао радни однос, а која су поднела захтев за новчану накнаду због губитка посла.

У питању су лица која су била пријављена на социјално осигурање.

Према подацима НСЗ, просечан број ових лица чак и мањи на месечном нивоу у односу на исти период претходне године.

Министарство истиче да је проценат незапослености 7,3 одсто, што је најмање до сада.

Антикризне мере које је прописала Влада Србије зауставиле су масовно отпуштање, јер је држава помогла исплате зарада за преко милион запослених, истиче се у саопштењу.

"Министарство сматра да је крајње некоректно да се у условима када је свима у држави примарни циљ спречавање ширења Корона вируса износе овакви нетачни подаци", додаје се у саопштењу.

Након онлине конференције "Инклузија - солидарност и потенцијал за развој", коју су организовали Немачка развојна сарадња и НАЛЕД заједно са Асоцијацијом координатора за ромска питања саопштено је да је први талас пандемије ковид-19 довео до отпуштања око 200.000 људи, односно осам одсто запослених у Србији.

Такође, на конференцији је речено да се неизвесност на тржишту рада посебно негативно одражава на Роме, Ромкиње и друге маргинализоване групе.

EUR/RSD 117.5762
Најновије вести