ММФ врло задовољан економским резултатима Србије

БЕОГРАД: Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда (ММФ) донео је данас одлуку о успешном завршетку трећег разматрања резултата економског програма Србије, који је подржан Инструментом за координацију политике (ПЦИ).
mmf.jpg
Фото: Youtube Printscreen

С обзиром на добро спровођење мера економске политике и добре макроекономске резултате, одлука је донета без одржавања формалног састанка Одбора, што је могућност која се користи када се процени да формална дискусија није потребна, саопштено је из Народне банке Србије.

Одбор је оценио да Србија наставља успешно да спроводи дефинисани економски програм, уз добре домаће факторе раста, ниску инфлацију, здрав финансијски систем, спровођење структурних реформи и даље смањење учешћа јавног дуга у БДП-у.

"Србија наставља да остварује добре економске резултате, уз раст који је подржан свим компонентама - потрошњом, јавним улагањима, извозом и рекордно високим приливима СДИ. Домаћи фактори, односно снажна домаћа тражња у потпуности компензује негативне утицаје из спољног окружења. Због тога, за 2020. годину ММФ пројектује раст Србије по стопи од 4,0 одсто".

Одбор је констатовао да се програм спроводи по плану и да су квантитативни циљеви за крај септембра 2019. године испуњени. Истиче да је инфлација у Србији очувана на ниском нивоу и да наставља да се креће близу доње границе инфлационог коридора НБС.

"Народна банка Србије наставља да води адекватну монетарну политику, и у условима ниских инфлаторних притисака референтну каматну стопу је од јула снизила три пута. Снажан прилив СДИ током већег дела 2019. године био је фактор притисака на јачање динара, а у таквим условима НБС је на девизном тржишту била нето купац девиза", додаје се даље.

Оцењује и да је финансијски систем Србије здрав, о чему сведоче сви показатељи, док ће важна подршка средњорочном расту бити развој тржишта капитала и наставак динаризације.

"Настављају се и добри фискални резултати, уз додатно смањење учешћа јавног дуга и напредак на плану реформе пореске управе и јачање оквира за управљање јавним инвестицијама. Очување фискалне дисциплине очекује се и у наредном периоду, уз оцену да се фискалним дефицитом од 0,5 одсто БДП-а, који је планиран буџетом за 2020., обезбеђује даље смањење јавног дуга, а истовремено се ствара фискални простор за капиталне инвестиције и додатно снижавање пореског оптерећења рада".

ММФ поздравља даље поправљање услова на тржишту рада, уз раст зарада и пад незапослености.

Одбор оцењује и да носиоци економске политике у Србији остају посвећени спровођењу структурних реформи и у 2020. години, а ради повећања потенцијалног раста Србије и даљег раста инвестиција.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је, поводом одлуке ММФ-а, изјавила да је, ако се имају у виду економски резултати наше земље, одлука очекивана.

"Србија ће наставити да спроводи свој економски програм јачањем домаћих фактора раста, чувањем инфлације на ниском нивоу, као и очувањем стабилног и здравог финансијског сектора и у наредном периоду”, поручила је гувернер Табаковић.

Такође, нагласила је да ће све мере које се доносе имати за циљ раст животног стандарда наших грађана и подстицајне услове пословања за нашу привреду.

Подсетила је и на то да је у новембру Тао Џанг, заменик генералног директора ММФ-а, посетио Србију, оценивши да је "током седам година, што није дуг период, Србија направила потпуни заокрет у вођењу економије”. Том приликом Џанг је оценио и да су "ниска инфлација и стабилан финансијски сектор значајна подршка здравим јавним финансијама”, што је сада Одбор директора и потврдио.

Инструмент за координацију политике одобрен је Србији у јулу 2018. на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и не предвиђа коришћење финансијских средстава.

Економски програм Србије, који је ММФ подржао својим Инструментом, има за циљ очување макроекономске и финансијске стабилности и наставак структурних и институционалних реформи за подстицање бржег и свеобухватног раста, стварање нових радних места и даљи раст животног стандарда наших грађана, истичу из НБС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести