Момировић: Регионална економска интеграција један од најважнијих циљева Владе

БЕОГРАД: Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је данас да је регионална економска интеграција један од најважнијих циљева Владе и подсетио да су земље ЦЕФТА, после ЕУ, традиционално најзначајнији спољнотрговински партнери Србије.
tomislav momirovic
Фото: Youtube Printscreen

"Укупна робна размена са земљама ЦЕФТА у претходној години износила је седам милијарди евра. При томе је извоз износио око пет милијарди, а увоз око две милијарде", рекао је Момировићна отварању дводневне Регионалне конференције о унапређењу капацитета Националних координационих тела за олакшање трговине у организацији УСАИД, Светске банке и Владе Швајцарске.

Нагласио је да Влада Србије спроводи интензивне активности предвиђене акционим планом за заједничко регионално тржиште које произилази из иницијативе "Отворени Балкан" јер је, истакао је, то "кључ за унапређење" економских и политичких односа земаља у региону.

"Отворени Балкан је по мом мишљењу највећа економска тема коју ми данас заједнички креирамо. Морамо да укинемо све непотребне граничне процедуре, јер само тао можемо да генеришемо више инвестиција да убрзамо и повећамо промет људи и роба и подигнемо стандард свих наших грађана у региону", рекао је Момировић.

Додао је да је то питање важно и за српску пословну заједницу, али и за грађане Србије и истакао уверење да је то једини пут ка даљем подизању стандарда свих људи у региону.

"Национално координационо тело за олакшање трговине је основано пре шест година и убрзо након осноивања је препознато као пример добре праксе за јавно приватни дијалог. Као председник овог тела уложићу и већ улажем велики напор у пружању додатне подршке на највишем политичком нивоу свим институцијама укљученим у процес обезбеђивања што повољнијих услова пословања, како за наше извознике тако и увознике", рекао је Момировић.

Министар је додао да је процес олакшања трговине једна је од најважнијих реформи које се тренутно спроводе у Републици Србији.

"Према четвртом УН глобалном прегледу о дигиталном и одрживом олакшању трговине, Србија је остварила значајан напредак у овој области. Оцена испуњености мера олакшица трговине за нашу земљу износи више од 72 одсто, што је наставак позитивног тренда из претходних година", нагласио је Момировић.

Истакао је да је једна од највећих препреку за цео регион дуго чекање на граничним прелазима, пре свега са земљама ЕУ.

"Ово питање морамо хитно да решимо. Јер само олакшањем овог питања можемо да генеришемо и нове инвестиције и да повећамо наш обим трговинске размене", навео је Момировић.

Директор Канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, рекао је да је регионална економска интеграција прави мотор економског развоја, а да међународно искуство то говори на основу много примера земаља широм света.

"Трговина и регионална интеграција су пособно важна за регион Западног Балкана, јер су ваше земље мале економије и све мере које побољашавају интеграцију помажу да се постгну већи економски резултати  и креира атрактивније бизнис окружење", рекао је Понтара.

Нагласио је да нису важне само интеграције међу земљама Западног Балкана, већ и оне са ЕУ, јер више од 70 одсто извоза земаља региона одлази у земље ЕУ, а ЕУ је с друге стране велики извор директних страних инвестиција.

"Израчунали смо да једноставно скраћење чекања на границама за само три сата је слично као смањење пореза на додату вредност за два одсто, широм свих земаља Западног Балкана", навео је Понтера.

Додао је да ће приступање ЕУ, као део стратегије регионалне интеграције, повећати БДП земљама Западног Балкана за око шест одсто.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил рекао је да је питање приближавања економских тржишта региона на много начина главних изизов овог века, јер је крајем прошлог века дошло до удаљавања великих држава на Балкану.

Истакао је да је, главно питање за почетак овог века, дефинисање начина којима би се државе које су се удаљиле поново састале у оквиру једног економско тржишта.

"Схватили смо да границе не треба да раздвајају већ да спајају државе", рекао је Хил и додао да је до сада уложено много напора на приближавању земаља региона, као и да је велики присталица "Отвореног Балкана".

Амбасадор Швајцарске у Србији Урс Шмид, истакао је да су промоција економског развоја и одрживог просперитета фундаментални објективи швајцарског програма кооперације широм света.

"Један од кључева за остваривање тих циљева је подржавање наших партнерских земаља како би унапредиле свој приступ светским тржиштима и присуство у глобалном трговинском сектору", навео је Шмид.

Додао је да трговински споразуми, било билатерални или регионални, повећавају шансе земаља да на бољи начин приступе економским тржиштима и повећавају компетицију међу компанијама.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести