Мрежа научно-технолошких паркова - кичма будућег развоја

БЕОГРАД: Србија је по улагању у иновациону инфраструктуру апсолутно лидер не у региону, него у овом делу Европе, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић, истичући да нико у овом делу Европе не поседује четири научно-технолошка парка.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Танја Валић

Брнабић је подсетила да је први научно - технолошки парк у Београду отворио Александар Вучић као премијер и навела да су ти паркови направљени тако да се разлику међу собом.

"То није само мрежа научно-технолошких паркова, већ кичма будућег развоја Србије, ту ће наши млади, талентовани људи радити, то је разлог зашто ће они остајати не само у Србији, већ у својим срединама, градовима - Чачку, Нишу и тако ћемо стварати додатну вредност у Србији, променићемо парадигму нашег раста", казала је премијерка за ТВ Пинк.

Најавила је да је следеће на реду, што ће остати да уради следећа влада у новом мандату, изградња научно - технолошког парка у Крагујевцу.

"Ми не желимо да се ти научно-технолошки паркови такмиче међусобно, већ да та четири научно - технолошко парка заједно раде и да се такмиче заједно против осталих, да буду најјачи, мрежа која ће радити заједно, сваки има своју снагу, предност и када имамо ту синергију и вредност, онда ће и Србија бити јача", истакла је Брнабић.

Како наводи, ти научно-технолошки паркови су важни и јер ће млади људи остајати у Србији.

"Ти млади људи имају услове какве би имали у најнапреднијим земљама Европе да раде и стварају, чак можда и мало боље. Овакве услове какве смо сада урадили, то тешко да ће имати било где у Европи и ми већ сада имамо младе људе који се враћају у Србију", истакла је.

Самим тим, и пензионери ће бити срећнији када млади буду остајали јер ће генерисати више средстава за буџет, па ће онда и пензије бити веће, а и њихови унуци ће остајати у земљи.

Према њеним речима, уз подршку Швајцарске, Србија је направила једну формалну мрежу научно-технолошких паркова и сада користе сва искуства из Београда, Новог Сада, Ниша и Чачка како се не би понављале исте грешке и да би развој ишао брже.

Када се упореди Србија са другим земљама у региону, како је навела премијерка, може се приметити да у другим земљама драстично опада број студената на техничким факултетима, док у Србији драматично расте.

Истиче да је то резултат свега онога што је урађено претходних година, као што је повезивање школа на интернет и увођење програмирања као обавезног предмета од петог разреда основне школе, али и повећање броја специјализованих ИТ одељења у гимназијама, у која сада иде више од 1.000 гимназијалаца.

Брнабић наводи да је Влада коју још увек предводи оставила путоказ будућој влади, односно све програме и планове спремне да крену први дан да раде, а у том смислу је подсетила на програм "Србија 2025" који, како каже, има све најконкретније пројекте како да се даље развија и три основне стратегије - стратегију индустријског развоја, паметне специјализације за додатну реформу образовног система и стратегију развоја вештачке интелигенције.

Брнабић каже да је у иновације, технолошки развој земље до сада уложено преко 100 милиона евра и додаје да под тим подразумева изградњу научно-технолошког парка Нови сад, Ниш, почетак изградње лаборатије на Електронском факултету Ниш, куповину старе зграде Цера, реновирање и опремање за научно-технолошки парк Чачак.

Такође, почело се са изградњом нове зграде Факултета организационих наука, припрема се документација за нову зграду Факултета техничких наука у Чачку, а објављен је и тендер за извођача радова за Биосенс у Новом Саду.

"Много ствари је урађено за само четири године од је када Вучић рекао да треба да се направи Министарстки савет за информационе технологије, иновације и информационо предузетништво. Од тада, до данас је све реализовано и то од идеје, преко израде пројектне документације, до договора са ЕИБ о кредиту за истраживање и развој, расписивање тендера, потписивања уговора, изградње, усељавања, отварања...", закључила је премијерка.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести