Немачка широм отвара врата радницима западног Балкана

Недостатак одређених кадрова, пре свега занатских занимања, али и многих других, проблем је с којим се суочавају практично све земље Европе: Поједина радна места месецима су празна и неопходно их је попунити па пут земаља Европске уније већ одавно одлазе грађани Србије, као и из других држава региона.
3
Фото: Pixabay.com

Одлазак радника у земље ЕУ није лак и на том путу има доста препрека, због којих су многи који су имали жељу да оду одустали или отпутовали много касније него што су планирали.

Међу земљама које грађани Србије, али и региона, најчешће бирају као дестинацију за живот јесте Немачка, а будући да овој земљи недостаје огроман број радника, припремају се олакшице за долазак радника из овог региона. Наиме, Влада припрема верзију зелене карте по узору на Канаду јер се процењује да постоји више од 1,7 милиона отворених радних места која не успевају да попуне. При томе се рачуна и на радну снагу са Западног Балкана, па и из Србије. Немачке власти су саопштиле да разматрају примену мање стриктних правила, како би се попунио дефицит радних места, а пре свега у здравству, ваздушном саобраћају и угоститељству, где је потребно највише радника. Карту шанси већ одавно прижељкују послодавци у Немачкој јер демографи прогнозирају да ће до 2035. бити седам милиона мање људи на тржишту рада – уколико се досељавање осетно не појача.

Тако се планира, укидање ограничења од 25.000 људи годишње у такозваној регулативи за Западни Балкан. Квота за држављане Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Северне Македоније и Србије биће 50.000 годишње. У питању је такозвано западнобалканско правило, које предвиђа повлашћени приступ немачком тржишту рада за држављане тих држава. Они ће моћи да се запосле и настане у Немачкој, чак и ако немају стручне квалификације.

Будући да су Немачкој хитно потребни квалификовани и специјализовани радници, Влада жели да привуче више радника из иностранства уз лакшу нострификацију диплома и нову карту шанси. Нови закон о усељавању квалификованих радника, који се планира, предвиђа и нови систем бодова, а тим новим правилима требало би позитивно да се утиче на драматичан мањак радне снаге у бројним секторима. Карта шанси заправо значи да би се радницима који желе да раде у Немачкој омогућило да се прво доселе у ту земљу и да посао траже тек након тога. За то време имају право да раде пола радног времена изван струке како би зарадили за живот или на пробни рад. Карта шанси би требало да се додељује по новом систему бодовања свакоме ко прикупи шест бодова, а критеријума је неколико. Четири бода доноси одређена стручна квалификација, три бода добро познавање немачког језика или три године радног искуства, два бода ако је особа млађа од 35 година, а један бод ако је раније легално барем шест месеци боравила у Немачкој.

Фото: Pixabay.com

Годишње потребно око 400.000 људи

Немачка се суочава с демографским променама, велики број радних места стално је упражњен и процењује се да би, како би економија, здравство и нега старих функционисали, потребно да се сваке године досели око 400.000 људи. Према важећим законима, у Немачку из целог света може да се досељава стручна радна снага, а једино становници Балкана могу да добијају посао и радну визу чак и кад раде ван струке или без стручне спреме.

        Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести