Ограничење цене нафте могло би да повећа буџетски дефицит

МОСКВА: Руски буџетски дефицит могао би да буде већи од планираних 2,0 посто бруто домаћег производа (БДП) у 2023, јер горња граница цене нафте смањује извозне приходе Русије, изјавио је министар финансија Антон Силуанов.
nafta
Фото: pixabay.com

„Да ли је могућ већи буџетски дефицит? Могућ је ако приходи буду мањи од планираних. Који су ризици следеће године? Ценовни ризици и ограничења“, рекао је Силуанов данас новинарима, преноси Ројтерс.

Како је објаснио, смањење обима извоза енергије је могуће јер неке земље избегавају куповине од Русије, а Москва се труди  да развије нова тржишта, што је процес који ће диктирати поврат руског извоза.

„Ограничена цена је значајна утолико што оне земље које су поставиле плафон неће имати испоруке... Да, трошкови логистике ће се повећати. Као резултат тога, могу бити промењени попусти“, рекао је Силуанов.

Додао је да ако се обим буџета смањи, Русија има два извора додатног финансирања - Фонд националног богатства (NWF), који акумулира државне резерве, и зајмове.

Русија је прошле недеље саопштила да би ограничење цена за њену сирову нафту и рафинисане производе могло да доведе до смањења производње нафте за 5,0 до 7,0 посто почетком следеће године, али без обзира на то колико су резови дубоки, Силуанов је обећао да ће обавезе јавне потрошње бити испуњене уз коришћење тржишта дуга и фонда земље за "црне дане".

Русија сада процењује да ће коришћење средстава из NWF-а износити нешто више од 2,0 билиона рубаља (29,24 милијарде долара)  2022. године, при чему укупна потрошња премашује 30 билиона рубаља, што је више од првобитног плана за ову годину.

„Од почетка специјалне војне операције, макроекономски услови су се променили, инфлација је порасла и потребан је велики обим ресурса за подршку породицама", рекао је Силуанов.

Потрошња из NWF-а у децембру могла би да износи 1,5 билиона рубаља. Од 1. децембра ликвидна средства у NWF-у износила су 7,6 билиона рубаља, или 5,7 процената руског БДП-а, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести