Отказане продаје станова под хипотеком задужених у швајцарцима

Клијенти банака који отплаћују кредите индексиране у швајцарским фанцима  су се пробудили с питањем – шта даље, после долука Врховног касационог суда.
svajcarci
Фото: pixabay.com

За две породице чији су станови због кредита у „швајцарцима” требало данас да се нађу на лицитацији почело је добро. Банке су отказале продају и повукле првобитне одлуке и извршитеље. За један од тих станова било је чак 11 заинтересованих купаца. У Удружењу ЋФ тим првим последицама су, по речима председнице Надзорног одбора Сање Вујановић, веома задовољни.

Да подсетимо: Врховни касациони суд донео је одлуку која обећава да би у наредном периоду могло доћи до расплета у корист клијената банака. Они су практично поручили нижим судским инстанцама да су ти кредити ништави. Међутим, ништа се неће решити преко ноћи. Најбоља вест за дужнике је да их неће терати на улицу. Наредни кораци ће великим делом зависити од закључака и ставова радне групе која је формирана. Више о томе знаће се наредних дана.

Код НКОСК-а обезбеђено је 885 милиона кредита у францима, а за 37 милиона у току је подмиривање трошкова

У Радну групу су ушли представнци клијената, односно Удружења ЋФ, затим Удружења банака Србије, који предстваљају своју браншу, те Народне банке Србије. Они треба да виде како даље поступати. Уколико се ту дође до заједничког става, клијенти би могли у банке по нови уговор. Уколико банке немају доказе да су сваком појединачном клијенту доставиле целокупну информацију о пословним ризицима и економско-финан­­сијским последицама које су везане за задуживање у францима у писаној форми, такви кредити конвертоваће се у евре. Осим тога, пошто је терет доказивања пребачен на банке, оне саме треба да докажу да су се задуживале у францима.

Уколико радна група не нађе решење, шта даље а у светлу одлука ВКС-а?

Ако се ту не нађе заједничко решење, адвокати препоручују тужбу. Став Врховног касационог суда је обавезујући за ниже судове. У том случају за доношење одлуке надлежни су основни судови на територији где банка има седиште. У већини случајева то је Београд или Нови Сад. Тада би, сем адвоката, клијенти требало да ангажују и финансијске вештаке да би могли бити сигурни у то да ће се кредити у складу с одлукама ВКС-а преиндексирати у евро, и то по курсу и каматама које су важиле на дан пуштања кредита. 


УБС: Закони ​​​​​​​морају имати јасно значење

„Удружење банака Србије високо цени позицију коју Врховни касациони суд заузима у правосудном систему Републике Србије. Уз разумевање за онај део грађана који је у тешкоћама и већ изражену спремност да се дође до решења проблема задужених у швајцарским францима, УБС истиче да изнето правно схватање Врховног касационог суда о пуноважности валутне клаузуле код уговора о кредиту у швајцарским францима и конверзији уноси правну несигурност”, саопштио је  УБС.

„Удружење банака Србије сматра да закони морају имати јасно значење да би се предвиделе правне последице које могу наступити за оне који поступају или не поступају по прописима. Ако тога нема, нема ни правне сигурности. Стога УБС очекује да се јасно прецизира на којим се законским прописима заснивају сви изнети ставови у правном схватању ВКС-а у циљу очувања правне сигурности. Наше чланице су у Србији инвестирале више од 5,7 милијарди евра у капитал, запошљавају 23.000 људи и кредитирају привреду и грађане с око 20 милијарди евра, те као значајан чинилац финансијског система сматрају да се том питању мора посветити посебна пажња”, додаје се у саопштењу.


Трећи за договор у овој причи су банке. Оне су се приликом одобравања поменутих кредита добро обезбедиле. Кредити који су пласирани индексирано у францима су обезбеђени су преко Националне корпорације за осигурање стамбених кредита. У питању је 15.000 зајмова, а укупна сума је 885 милиона евра. Једноставно – уколико клијенти тај дуг не врате, банке га могу наплатити од НКОСК-а. Тренутно Корпорација сервисира око 600 доспелих кредита, вредних 37 милиона франака.

Банкари сматрају да држава има и други начин да помогне банкама да амортизују оно што би могле изгубити на тај начин. Банке код ње имају обавезну резерву. Уколико би се она смањила, обезбедио би се део новца да се банкама помогне. Посредно, оне би од решења „швајцарских” кредита имале погодности. Кредити везани за франке су међу ризичнијима па је смањење нивоа таквих зајмова у портфолију за банкаре свакако добра вест јер им ослобађа новац за нове пласмане.     

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести