Пад америчких залиха погурао цене нафте ка 108 долара за барел

ЊУЈОРК: Цене нафте су ојачале данас на волатилном трговању, јер су пад залиха сирове нафте и раст потражње за бензином у САД подстакли апетит инвеститора за ризичном имовином.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Међународно референтна нафта Брент се трговала у 17.55 часова по нашем времену по цени од 107,8 долара за барел, у успону за 1,08 посто на дневном нивоу, а америчка WTI нафта је ојачала за 0,96 процената на 98,19 долара по барелу, према подацима са портала oilprice.com.

Цене нафте на термунском тржишту су се, како извештава Ројтерс, средином јутра по источноамеричком времену накратко повуке након што је објављено да је привреда САД-а неочекивано забележила пад у другом кварталу, што је изазвало страх од рецесије која би могла да погоди потражњу за енергијом.

Инвеститори су се, ипак, на крају фокусирали на податке о залихама сирове нафте у САД.

Америчке залихе нафте су прошле седмице пале за 4,5 милиона барела, док се потражња за бензином опоравила за 8,5 посто на недељном нивоу, према показатељима Управе за енергетске информације (ЕИА).

Ценама нафте је додатан подстицај дао енергетски рат између Запада и Русије. Група седам најбогатијих економија планира да успостави механизам за ограничавање извозних цена руске нафте до 5. децембра, рекао је један високи званичник Г7 у среду.

Имајући у виду да је Русија смањила испоруке гаса преко Северног тока 1, своје главне гасне везе са Европом, на само 20 одсто капацитета, то би могло да доведе до заокрета европских земаља са гаса на нафту, што би краткорочно подупрло цене "црног злата", кажу аналитичари.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници ће на састанку следеће недеље одлучивати о задржавању производње нафте на непромењеном нивоу за септембар, упркос позивима САД-а да повећају пумпање, мада ће вероватно разговарати и о скромном повећању производње, рекло је Ројтерси осам извора из нафтне алијансе.

Интересантан је, такође, податак да је амерички извоз сирове нафте достигао овог месеца рекордних 4,5 милиона барела дневно, пошто се WTI нафта трговала са великим попустом у односу на Брент.

Међутим, раст производње сирове нафте у САД могао би да посустане због недостатка опреме за фракинг и мањка људства, као и капиталних ограничења, упозорили су индустријски руководиоци ове недеље.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести