ПКС: Рециклирани асфалт неискоришћени грађевински ресурс

БЕОГРАД: Принципи циркуларне економије у путној инфраструктури се показују кроз вишеструку употребу грађевинских материјала који су произведени по принципима еколошке неутралности и одрживости, а посебно неискоришћен ресурс представља рециклажа асфалта истакнуто је данас на Регионалној конференцији о еколошким асфалтима у Привредној комори Србије (ПКС), саопштено је из ПКС.
Petrovaradin asfaltiranje 4
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Конференција је окупила путарске фирме из региона, представнике универзитета, научних института, лабораторија и произвођаче грађевинских машина из Европе.

Директор Сектора за интернационализацију ПКС Михаило Весовић је на отварању конференције истакао да ће притисак на компаније да пословање прилагоде заленој агенди, долазити и од стране купаца и потрошача који такође убрзано мењају свет.

" Привреда има још неколико година за прилагођавање, али тај процес мора почети одмах“, рекао је он.

Додао је да домаће компаније морају да прилагоде моделе пословања, јер ће то захтевати њихови партнери у ЕУ, било да су извршиоци или су укључени у добављачке ланце инопартнера.

Помоћник министра у Министарству за заштиту животне средине Филип Абрамовић истакао је да је у примени Зелене агенде и циркуларне економије важно препознати улогу и значај рециклаже асфалта као и да ће у наредном периоду ово министарство радити на доношењу подзаконских аката у овој области.    „Агенција за заштиту животне средине у сарадњи са Привредном комором Србије организује сваке године обуке за компаније о начинима уклањања отпада јер привреда мора да унапреди пословну праксу у овој области“, рекла је помоћница директора Агенције за заштиту животне средине Тамара Пауновић.   Према речима руководиоца Центра за циркуларну економију ПКС Синише Митровића, сада када Србија ради на Стратегији заштите животне средине имамо велику шансу за озелењавање наше економије, да урадимо праведну и паметну зелену транзицију која привлачи инвестиције, нове технологије, знања и добре праксе и даје шансу да наш БДП расте један одсто само на штедњи, на ресурсној и енергетској ефикасности.

"Заједно са Министарством заштите животне средине и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре припремамо Уредбу о употреби струганог асфалта у путној инфраструктури. Најважније је да ће доношење Уредбе подићи инвестициони потенцијал, од близу 100 милиона евра инвестиција у путарским предузећима како би могли да подигнемо тржиште секундарних материјала," рекао је Митровић.

Истакао је да ће се тако штедети наши каменоломи и наш шљунак из река, а кроз циркуларну економију ћемо поново употребљавати материјал који настаје од грађења и рушења.

Директор Србијапута Петар Живојиновић је указао да се принципи циркуларне економије у путној инфраструктури показују кроз вишеструку употребу грађевинских материјала који су произведени по принципима еколошке неутралности и одрживости, смањују употребу сировина, производе мање отпада и угљен диоксида.

"Ми као компанија видимо велику прилику за зелене радове, инвестиције, за ангажовање локалног потенцијала у економији , посебно када се ради о изградњи путне инфраструктуре у руралним просторима" рекао је он.

Додао је да се овим процесом подиже тржиште инвестиција, уводе нове технологије и паметна решења која штеде ресурс, а добри су као одговор на климатске промене.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести